Actuele uitspraken aanbestedingsrecht week 31
In week 31 zijn er 5 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. De uitspraken gaan over: Geen onterechte ongeldigverklaring bij aanbesteding onderzeeboten, provincie heeft opzettelijk een onjuiste mededeling gedaan, gemeente handelt in strijd met gelijkheidsbeginsel, constructief ontwerp kon niet als basis dienen voor detailenginering en prejudiciële vragen over Didam-strijdige overeenkomsten.
Geen onterechte ongeldigverklaring bij aanbesteding onderzeeboten
Op 11 juni 2024 heeft een meerderheid van de Tweede Kamer ingestemd met het besluit om de verwerving van nieuwe onderzeeboten te gunnen aan Naval (althans, de motie om het besluit uit te stellen is verworpen). TKMS (Thyssenkrupp Marine Systems) vordert de gunningsbeslissing en de ongeldigverklaring van de inschrijving van TKMS in te trekken, en de aanbesteding vanaf de C-fase opnieuw uit te voeren. Van onterechte ongeldigverklaring of van een ontoereikende motivering is naar het oordeel van de rechter echter geen sprake. Ook is volgens de rechter geen sprake van een abnormaal lage inschrijving, een voorkeursbehandeling of een onrealistische levertijd. De rechter wijst de vorderingen van TKMS af. (ECLI:NL:RBDHA:2024:11923, Rechtbank Den Haag, Datum uitspraak 24 juli 2024, Datum publicatie 31 juli 2024)
Samenvatting: Geen onterechte ongeldigverklaring bij aanbesteding onderzeeboten
Provincie heeft opzettelijk een onjuiste mededeling gedaan
Comol5 stelt dat de Overeenkomst voor ontwerp, de aanleg en het meerjarige onderhoud van de nieuwe N434 tussen de A44 en de A4 bij Leiden met de geboorde Tunnel onder Voorschoten, door bedrog tot stand is gekomen omdat de Provincie opzettelijk heeft verzwegen dat het ontwerp van Comol5 van de tunnel niet paste binnen het PIP (Provinciaal Inpassingplan). De rechter zegt dat Comol5 voldoende heeft onderbouwd dat de Provincie in de aanbestedingsprocedure opzettelijk een onjuiste mededeling heeft gedaan dan wel opzettelijk heeft gezwegen waar spreken plicht was en dat zij daarmee de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat Comol5 door haar handelen zou worden misleid bij het sluiten van de Overeenkomst. (ECLI:NL:RBAMS:2024:4088, Rechtbank Amsterdam, Datum uitspraak 17 juli 2024, Datum publicatie 31 juli 2024)
Samenvatting: Provincie heeft opzettelijk een onjuiste mededeling gedaan
Gemeente handelt in strijd met gelijkheidsbeginsel
De gemeente Uitgeest heeft in de Verkoopleidraad met betrekking tot de voormalige schoollocatie Vrijburg een disclaimer geplaatst waarin wordt vermeld dat de algemene beginselen van het aanbestedingsrecht niet van toepassing zijn. Door de deelnemers die een voorwaarde hadden opgenomen in hun grondbieding in de gelegenheid te stellen dit aan te passen heeft de gemeente deze deelnemers in de gelegenheid gesteld om na sluiting van de termijn een wezenlijk andere bieding uit te brengen. De omstandigheid dat de gemeente zich de bevoegdheid heeft voorbehouden om op wezenlijke gebreken of onjuistheden anders dan met uitsluiting te reageren, kan er niet toe leiden dat de gemeente over een gebrek dat zo essentieel is simpelweg heenstapt. De slotsom is dat de gemeente heeft gehandeld in strijd met het gelijkheidsbeginsel. (ECLI:NL:RBNHO:2024:7509, Rechtbank Noord-Holland, Datum uitspraak 23 juli 2024, Datum publicatie 31 juli 2024)
Samenvatting: Gemeente handelt in strijd met gelijkheidsbeginsel
Constructief ontwerp kon niet als basis dienen voor detailenginering
Bij de realisatie van het aanbestede werk nieuwbouw MFA Overtuinen door de Stichting Zaan in Zaanstad ontstonden problemen. Na tussenvonnissen van 20 juli 2022 en 12 oktober 2022 heeft een door de rechtbank benoemde deskundige zijn rapport uitgebracht. Deze deskundige heeft geconstateerd dat sprake is van dusdanige fouten in het constructief ontwerp (dat in opdracht van Zaan door SWINN is opgesteld) dat het niet ongewijzigd als basis kon dienen voor verdere detailengineering door de aannemer. In dit tussenvonnis onderschrijft de rechtbank de conclusies van de deskundige, ondanks de bezwaren daartegen van Zaan. (ECLI:NL:RBNHO:2024:7178, Rechtbank Noord-Holland, Datum uitspraak 19 juni 2024, Datum publicatie 23 juli 2024)
Samenvatting: Constructief ontwerp kon niet als basis dienen voor detailenginering
Prejudiciële vragen over Didam-strijdige overeenkomsten
Een projectontwikkelaar heeft voorkeursrecht tot koop van percelen grond verkregen voordat het Didam-arrest werd gewezen. Gemeente West Betuwe wil thans de verplichting om de percelen eerst aan projectontwikkelaar te koop aan te bieden niet langer gestand doen. Zijn de Didam-strijdige overeenkomsten nietig of vernietigbaar of rechtsgeldig? In het tussenvonnis van 29 mei 2024 (ECLI:NL:RBGEL:2024:3314) zijn partijen in de gelegenheid gesteld zich bij akte uit te laten over het voornemen van de rechtbank om prejudiciële vragen te stellen alsmede over de inhoud van de voorgestelde prejudiciële vragen. De gemeente onderschrijft het voornemen van de rechtbank om prejudiciële vragen te stellen. De rechtbank is van oordeel dat er belang is bij het stellen van prejudiciële vragen en beslist daartoe. (ECLI:NL:RBGEL:2024:4215, Rechtbank Gelderland, Datum uitspraak 17 juli 2024, Datum publicatie 31 juli 2024)
Samenvatting: Prejudiciële vragen over Didam-strijdige overeenkomsten
In het dossier Jurisprudentie vindt u 2 rubrieken met uitspraken.
Een lijst met samenvattingen van uitspraken van het Hof van Justitie EU en de Nederlandse rechters, inclusief bovenstaande uitspraken. Deze lijst wordt wekelijks aangevuld.
Een lijst met de belangrijkste uitspraken van het Hof van Justitie EU, de Hoge Raad, gerechtshoven en rechtbanken. Gerubriceerd naar onderwerp en per onderwerp vindt u adviezen.