Buyer Group Circulaire laadinfrastructuur
De komende jaren verwachten we meerdere aanbestedingen voor de aanleg van publieke laadinfrastructuur. Toekomstige wetgeving maakt het voor aanbestedende diensten verplicht circulariteit te integreren in aanbestedingen.
Het aantal elektrische voertuigen (EV) in Nederland is sinds 2017 met 350% gegroeid en groeit verder door. Om die 650.000 elektrische voertuigen te voorzien van energie zijn meer (semi)publieke laadpalen nodig. Dat zijn laadpalen langs de autoweg, in de wijken en op parkeerplaatsen die toegankelijk zijn voor iedereen.
Thema: Circulariteit
In het Klimaatakkoord staat de ambitie om de uitrol van publieke laadinfrastructuur te versnellen. De concrete doelstelling is om 1,9 miljoen laadpunten te realiseren in 2030. De aanleg van publieke laadpalen en de bijbehorende infrastructuur biedt kansen voor circulaire toepassingen.
Voor wie?
De Buyer Group Circulaire laadinfrastructuur is bedoeld voor publieke organisaties die in 2024 of 2025 starten met voorbereidingen van een aanbesteding van publieke laadinfrastructuur. Maar je kunt ook deelnemen om kennis op te doen voor latere aanbestedingen.
Doel
De Buyer Group heeft als doel kennisuitwisseling te faciliteren en kennisontwikkeling te stimuleren. Deze Buyer Group beoogt dat aanbestedende diensten die hun aanbesteding van laadinfrastructuur circulair willen uitvragen. Door het harmoniseren van de vraag naar circulaire laadinfrastructuur ontstaat er een meer homogene vraag kant van de markt voor deze productcategorie. Hiermee wordt ook de private sector verleid nieuwe circulaire oplossingen aan te bieden.
Wat gaan we doen?
Gedurende het traject van circa 2 jaar zoeken we als Buyer Group naar oplossingen voor mogelijke obstakels in
circulair aanbesteden. Wat dit precies inhoudt is mede afhankelijk van de hulpvragen van de deelnemers. Samen gaan we de hulpvragen beantwoorden. We stellen een marktvisie op, formuleren een inkoopstrategie en verzamelen geleerde lessen.
We beogen dat de deelnemende organisaties hun aanbesteding circulair uitvragen. Binnen de mogelijkheden van de markt én ambitieus qua circulariteit.
Met Buyer Groups ontwikkelen we relevante informatie voor de deelnemers. Dit wordt gedocumenteerd in publiceerbare documenten. Door deze informatie (onder andere geleerde lessen) te ontsluiten op deze site en actief de resultaten te delen op relevante plekken wordt een bredere doelgroep bereikt. Deze bredere doelgroep kan de lessen van de Buyer Group gebruiken in de eigen inkoop- en aanbestedingspraktijk.
Professionele begeleiding
Deze Buyer Group is een initiatief van het ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Waterstaat. Amber van Veen (PIANOo) begeleidt als projectleider de deelnemers van de Buyer Group.
Waarom deelnemen?
Deelname aan de Buyer Group levert veel voordelen op:
- Onderdeel zijn van een lerend landelijk netwerk en zo in verbinding komen met anderen die bezig zijn met het Circulaire laadinfrastructuur.
- Strategische en juridische ondersteuning van experts bij de inkooptrajecten.
- Concrete hulp bij het invullen van dit onderdeel van uw duurzaamheidsbeleid.
- Het delen van kennis en expertise met andere koplopers.
Deelname aan de Buyer Group is niet vrijblijvend. Van vertegenwoordigers van de deelnemende organisaties verwachten we dat ze actief kennis en ervaring inbrengen en bijdragen.
Hoe kan ik meedoen?
Wil je deelnemen aan deze Buyer Group? Of heb je andere vragen? Stuur dan een mail naar buyergroups@pianoo.nl en deel je opgaven. Je kunt samen verkennen of deelname jou op weg helpt om de ambities te realiseren. Deelname aan de Buyer Group is gratis.