Klimaatneutraal gebouw
Een klimaatneutraal gebouw is een gebouw dat niet bijdraagt aan verdere klimaatverandering. U kunt een klimaatneutraal gebouw maken door de energievraag zo veel mogelijk te beperken en alle gebruikte energie zelf op te wekken. Daarnaast kunt u CO2 uitstoot compenseren.
Door verwarming, koeling, bouwwerkzaamheden en energieverbruik is de gebouwde omgeving goed voor een belangrijk deel van de CO2-uitstoot in Nederland. Met energiebesparende en energieopwekkende ‘no-regret’ maatregelen verlaagt u de energievraag op een rendabele manier.
Renovatiestandaard
Vanaf 2030 komt er een verplichte eindnorm waar de energieprestaties van alle gebouwen in 2050 aan moeten voldoen. Met de renovatiestandaard kunt u nu al inspelen op deze eindnorm. Zo voorkomt u dat u meerdere keren moet (investeren in) verbouwen en teveel betaalt aan energieverbruik.
De renovatiestandaard is een vrijwillige richtlijn voor het gebouwgebonden energiegebruik per utiliteitsgebouw (A++ of A+++). Als uw gebouw aan deze standaard voldoet, wordt het uitgezonderd van de energieprestatie-eis van de eindnorm en kunt u eenvoudiger invulling geven aan de informatieplicht energiebesparing.
BENG – klimaatneutraal
Bijna Energie Neutrale Gebouw (BENG) is een wettelijke eis voor nieuwbouw woningen en utiliteitsgebouwen. Maar u kunt ook een hogere ambitie stellen: klimaatneutraal. Dat betekent dat het gebouw niet bijdraagt aan verdere klimaatverandering. U kunt een klimaatneutraal gebouw maken door de energievraag zo veel mogelijk te beperken en alle gebruikte energie zelf op te wekken. Daarnaast kunt u CO2 uitstoot compenseren.
Kosten klimaatneutraal gebouw
Een klimaatneutraal gebouw hoeft niet veel meer te kosten dan BENG. Sterker nog: investeringen in eigen energiebesparing en energieopwekking kunt u terugverdienen. Hiervoor komen geregeld (voor-)financieringsinstrumenten beschikbaar bij centrale en regionale overheden, en private financieringsverleners.
Bestaande gebouwen verduurzamen
Bij de verduurzaming van bestaande gebouwen vergroot u de kosteneffectiviteit door natuurlijke momenten voor verduurzamingsmaatregelen te benutten, zoals investerings- en vervangingsmomenten, onderhoud en renovatie. Ook kunt u met prestatiecontracten afspraken maken met uw leverancier over te behalen energiebesparing.
Bekijk het sectordossier Energie voor meer informatie over de inkoop van duurzame energie, eigen opwekking en warmte koude opslag (WKO).
No-regret maatregelen
In de Erkende Maatregelenlijsten (EML) staan energiebesparende en energieopwekkende maatregelen in 19 bedrijfstakken met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Deze kunt u inkopen om aan het Activiteitenbesluit milieubeheer te voldoen. Alternatieve maatregelen zijn toegestaan mits deze evenveel of meer energie besparen.
In de EML wordt een duidelijker onderscheid gemaakt tussen gebouwgebonden maatregelen en niet-gebouwgebonden maatregelen. Daardoor is het helder is wie voor welke maatregel verantwoordelijk is: de eigenaar of de gebruiker van het gebouw.
Duurzaam beheer en onderhoud
Onder de erkende maatregelen valt voor meerdere sectoren ook doelmatig beheer en onderhoud (DBO). U kunt onderhoudsmomenten benutten om duurzaamheidsmaatregelen (kosten)efficiënt door te voeren. Met een duurzaam meerjarenonderhoudsplan (DMJOP) maakt u een integrale planning van onderhoudswerkzaamheden per gebouwelement of gebouwgebonden installatie.
U kijkt naast de investeringen, ook naar de onderhouds- en exploitatiekosten. Daardoor kan het aantrekkelijk zijn om elementen met een hoog energiegebruik of hoge onderhoudskosten eerder te vervangen. Dit bespaart energie en middelen, die u (bijvoorbeeld via een intern duurzaamheidsfonds) kunt inzetten voor verdere verduurzaming die zich relatief snel terugverdienen.
EPC Impuls
In een energieprestatiecontract (EPC) maakt u afspraken met een uitvoerende partij van energiediensten over de te behalen energiebesparing. De uitvoerende partij geeft u hierover garanties. Het is ook mogelijk de financiering van het beheer en onderhoud van energiemaatregelen uit te besteden aan één partij. Energy Service Companies (ESCo’s) zijn bedrijven die de aanleg, het onderhoud en beheer van de (klimaat-) installaties van gebouwen overnemen. Zij leveren een gegarandeerde energiebesparing, en financieren de investering zelf. U heeft dus niet te maken met investeringskosten en het terugverdienrisico.
Wilt u aan de slag met EPC? Download dan de Handreiking Energieprestatiecontracten en Stappenplan.