Aanbestedingsprocedures in de GWW
Er zijn verschillende aanbestedingsprocedures die gebruikt worden in de sector Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW). Tevens is er het Aanbestedingsreglement Werken 2016 (ARW 2016). Deze geldt voor het aanbesteden van opdrachten van werken onder de Europese drempelbedragen.
In het algemene inkoopproces op deze website worden in fase 1 Voorbereiden uitvoerig alle procedures besproken inclusief de voor- en nadelen.
Het Aanbestedingsreglement Werken 2016 (ARW 2016) is verplicht voor aanbestedingen van werken onder de Europese drempel maar ook voor boven de drempel wordt het gebruik ervan aangeraden. Het ARW 2016 beschrijft geen procedure voor het enkelvoudig onderhands aanbesteden maar wel voor het meervoudig.
Onderhandse procedures
Het overgrote deel van de GWW-aanbestedingen heeft een waarde die lager is dan het Europese drempelbedrag. Een groot deel van deze opdrachtenstroom wordt onderhands aanbesteed. Sommige aanbestedende diensten hebben de grens waaronder zij onderhands aanbesteden al opgeschoven tot aan de Europese drempel.
Concurrentiegerichte dialoog
In de GWW wordt ook vaak gebruik gemaakt van de concurrentiegerichte dialoog. De concurrentiegerichte dialoog start met een vraag waarvoor geen (eenduidige) oplossing bekend is. De oplossing is dan afhankelijk van de kwaliteit van de dialoog tussen aanbestedende dienst en inschrijvende partijen.
Duurzaamheid
Neem duurzaamheid mee in de aanbestedingsfase. In de gunningscriteria worden marktpartijen uitgedaagd om met ideeën en oplossingen te komen om bijvoorbeeld uitstoot te verminderen en materiaalcirculariteit te vergroten.
Zo gebruikt Rijkswaterstaat de milieukostenindicator (MKI) sinds 2012 als kwaliteitscriterium bij aanbestedingen volgens de methodiek van de BPKV. Aanbiedingen met een lage MKI-waarde krijgen dan een betere score