Circulaire textiel
Wanneer u een nieuwe opdracht voor bedrijfskleding in de markt wilt plaatsen, kunt u inzetten op het inkopen van circulaire textiel. Denk bij de aanschaf van nieuwe kleding bijvoorbeeld aan producten waarin gerecycled of biobased textielmateriaal is verwerkt of stuur op levensduurverlenging van de reeds ingekochte kleding.
Op deze pagina:
Circulaire textiel
Levensduurverlenging
Aanschaf nieuwe circulaire bedrijfskleding
Circulaire textiel
Circulair inkopen betekent dat de ingekochte kleding zo ontworpen is dat:
- het product bestaat uit hergebruikte of biobased materialen
- levensduurverlengende activiteiten eenvoudig zijn uit te voeren en
- dat de onderdelen en/of materialen aan het einde van de levens- of gebruiksduur weer optimaal in een nieuwe cyclus kunnen worden ingezet.
In het Beleidsprogramma circulair textiel heeft het Rijk zichzelf tot doel gesteld om vanaf 2022 bedrijfskleding in te kopen met minimaal 10 procent hergebruikte materiaal (post-consumer recycled content). Vanaf 2025 wordt deze ambitie verhoogd naar 25 procent.
Levensduurverlenging
U kunt stappen nemen om de levensduur van de reeds ingekochte bedrijfskleding te verlengen. Dit kan op verschillende manieren.
- Herinzet gebruikte kleding uit de eigen organisatie
Hergebruik kleding welke nog niet afgeschreven is. Door bijvoorbeeld de kleding van medewerkers die uit dienst zijn te reinigen, te repareren en opnieuw op te nemen in de voorraad. - Creëren van draagvlak
Creëer draagvlak en kennis bij alle betrokkenen in uw organisatie, waaronder de eindgebruiker. Niet iedereen binnen uw organisatie positief staat tegenover “gebruikte” kleding. Of zich niet bewust is van het effect van goed onderhoud op de levensduur van een kledingstuk. Communicatie speelt hierbij een essentiële rol. - Reiniging bedrijfskleding
Reinig uw bedrijfskleding met een professioneel wasproces dat is afgestemd op het product. Door minder mechanische belasting en inzet van de juiste reinigingsmiddelen vermindert de slijtage van de kleding. Plan eventueel een visuele inspectie en preventief/correctief onderhoud in voorafgaand en na de reinigingsbeurt. Betrek hierbij de MVI-criteria Reiniging bedrijfskleding. - Reparatie van de bedrijfskleding
Laat uw bedrijfskleding repareren indien deze kapot is. Bedrijfskleding kan mogelijk worden opgeknapt door gebruik te maken van onderdelen van afgedankte kleding en materialen met een vergelijkbare functie. Onderzoek vooraf of dit kan en zo ja, hoe dit voor de desbetreffende kleding kan worden ingezet.
Aanschaf nieuwe circulaire bedrijfskleding
Controleer wat u op voorraad heeft voordat u besluit tot de aanschaf van nieuwe bedrijfskleding. Moet u toch nieuwe kleding inkopen, neem dan circulariteit mee. Circulair textiel en kleding heeft in essentie (één of meerderde van) de volgende kenmerken:
- Het is gemaakt van gerecycled textielmateriaal (recycling in design)
- Hierbij stelt u een minimum percentage hergebruikt materiaal waaruit de kleding dient te bestaan.
- Het is recyclebaar (design for recycling)
Bij het ontwerp kunt u nadenken over welke delen kunnen worden hergebruikt. Hoe eenvoudiger het ontwerp, hoe makkelijker te recyclen. Gebruik van knopen, lussen en ritsen van verschillende materialen maakt recycling moeilijker. - Zet in op een recyclingsysteem of een retourlogistiekDit kan via een eigen retourstroom, door in te zetten op retourstroom via de contractleverancier of door aan te sluiten bij de reeds bestaande initiatieven, zoals bijvoorbeeld de Rijksbrede retourstroom gecoördineerd door het ministerie van Defensie
- Zet in op kleding die van duurzaam materiaal is gemaakt.
Kijk hierbij naar stoffen met een lage milieu-impact (weinig waterverbruik, lage CO2-footprint, laag energieverbruik) en waarin geen toxische materialen zijn verwerkt dan wel zijn gebruikt in het productieproces.
Sociale impact
U kunt bij de aanschaf van nieuwe kleding naast milieu-impact ook sociale impact maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ketenverantwoordelijkheid en social return.