Klimaatadaptief gebouw
Een gebouw dat klimaatadaptief is gebouwd is bestand tegen weersextremen. Denk aan extreme hitte, droogte, regelval en slechte luchtkwaliteit als gevolg van klimaatveranderingen.
Het voorkomen van verdere klimaatverandering door grondstoffen en fossiele energie te besparen is belangrijk. Het veranderende klimaat zorgt er daarnaast voor dat gebouwen bestand moeten zijn tegen weersextremen.
Wat nu nog ‘extreme weersomstandigheden’ worden genoemd is over een paar jaar de norm. Onze gebouwen moeten dus voorbereid zijn op hitte, droogte, verslechterde luchtkwaliteit en hevige regenval. Een volledig overzicht van de effecten van klimaatverandering wordt geboden in de NAS-adaptatietool van de Nationale klimaatadaptatiestrategie 2016 (NAS).
Klimaatadaptieve maatregelen
Om met de effecten van klimaatverandering om te gaan worden vaak fysieke maatregelen mee-ontworpen of toegevoegd aan een gebouw en het omliggend gebied. Denk aan hemelwateropvang en vertraagde afvoer met bijvoorbeeld retentiedaken, wadi’s of infiltratiekratten.
Om de hittelast van gebouwen te beperken moet ‘verstening’ zoveel mogelijk voorkomen worden door groen toe te voegen. Denk aan groene daken, geveltuintjes of een groenrijke buitenruimte. Ook niet-natuurlijke maatregelen zoals buitenzonwering helpen.
Nog beter dan de voorbeelden voor aanvullende klimaatadaptieve maatregelen is een integraal circulair, klimaatneutraal, natuurinclusief en klimaatadpatief gebouwontwerp.
Deltaplan ruimtelijke adaptatie
Het Deltaplan Ruimtelijke adaptatie is een plan van Nederlandse overheden om wateroverlast, hittestress, droogte en de gevolgen van overstromingen te beperken. Het doel van het plan is dat Nederland in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust is ingericht. Gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk werken samen aan de ambities in dit plan.