Inventariseren aansluitingenbestand
Het aansluitingenbestand biedt gedetailleerde informatie over de aanwezige energieaansluitingen, zoals locatie, verwacht verbruik en facturatiegegevens. De kwaliteit van het aansluitingenbestand is bepalend voor het aanbestedingsproces en de uitkomst van de aanbesteding van duurzame energie. Gedetailleerde informatie biedt zekerheid voor de leveranciers waardoor zij met scherpe opslagen kunnen rekenen en vergemakkelijkt het contractmanagement.
Verwacht verbruik energieaansluitingen
Leveranciers kopen de energie die ze aan u leveren in op de groothandelsmarkt. Deze energie kopen ze in op basis van hun verwachte verbruik op kwartierbasis. Wordt er afgeweken van het verwachte verbruik op kwartierbasis dan betaalt de leverancier onbalanskosten. Hoe beter zicht u potentiele leveranciers kan bieden op het verwacht verbruik, hoe beter zij een inschatting kunnen maken van het risico op onbalanskosten en hoe scherper tarief u kunt verwachten. In het aansluitingenbestand neemt u daarom op de Aansluiting Identificatie code' (EAN-codes), standaardjaarverbruiken, de werkelijke verbruiken en de profielcodes. Van telemetrie-aansluitingen neemt u de meetverbruiken over ten minste een volledig jaar mee.
Eigen opwek
Eventuele eigen opwekcapaciteit – zoals zonnepanelen - achter de meter maakt het inschatten van het verwacht verbruik lastiger. De leverancier moet nu naast de standaard verbruiksprofielen over de dag ook rekening houden met de verwachte energie opwekking en de invloed hiervan op het verbruik. Neem daarom in het aansluitingenbestand ook deze informatie op. Neem ook geplande nieuwe eigen opwekcapaciteit mee die – naar verwachting – gedurende de looptijd van de overeenkomst geïnstalleerd zal worden.
Teruglevering energie
Houd rekening met eventuele wensen om energie terug te leveren. Voor kleinverbruikaansluitingen zijn leveranciers wettelijk verplicht om de aan het net teruggeleverde energie te salderen met het gebruik. Voor grootverbruikaansluitingen zult u u hiervoor aparte eisen in de aanbestedingsstukken moeten opnemen. Denk bijvoorbeeld aan eis dat maximaal 5% van het totale (jaar)verbruik gesaldeerd mag worden. Het is aan te bevelen om ook afspraken te maken over de teruggeleverde energie boven dit percentage. In beginsel kan dit niet gesaldeerd worden en wordt er teruglevertarief afgesproken dat lager ligt dan de leveringsprijs.
Bandbreedtes
Op een leveringsovereenkomst is in beginsel een specifiek te leveren volume aan elektriciteit of gas van toepassing. Op dit volume zal veelal bandbreedte van toepassing zijn waarbinnen u meer of minder energie kunt afnemen tegen de overeengekomen leveringsprijs. Typische bandbreedtes liggen tussen de 10% en 20%. Hogere bandbreedtes zijn bij een relatief laag verbruik (<10 GWh/jaar) eerder haalbaar dan bij groter verbruik omdat deze afwijkingen op het totale leveringsportfolio van de leverancier beperkt zal blijven. Bij onder- of overschrijding van de bandbreedte vindt een verrekening plaats tegen afwijkende tarieven. Iedere leverancier heeft eigen bandbreedtes. Verwacht u aanzienlijke schommelingen in verbruik, dan kan het verstandig zijn hierover eisen of wensen op te nemen in uw aanbestedingsstukken.
Volume- en mutatiebandbreedte
Afwijkingen van het volume in de leveringsovereenkomst kunnen veroorzaakt worden door meer- of minderverbruik op bestaande aansluitingen (volumebrandbreedte) of door een toe- of afname van het aansluitingen (mutatiebrandbreedte). Sommige leveranciers wensen over beide onderdelen afspraken te maken, andere hanteren alleen een volumebandbreedte waarin ook de afwijkingen door mutaties zijn verwerkt.
Administratiekosten bij over- of onderschrijding
Indien een bandbreedte gedurende een leveringsjaar wordt over- of onderschreden vindt er een verrekening plaats. Deze verrekening vindt veelal plaats tegen een gemiddelde dagprijs met een opslag voor de administratiekosten, de ‘handlingfee’. Leveranciers bieden vaak een standaard opslag. Acht u de kans klein dat de bandbreedte over- of onderschreden wordt, dan kunt u de standaard opslagen van de leverancier accepteren, eventueel gekoppeld aan een maximumtarief per MWh. Indien toekomstig verbruik onzeker dan kan het verstandig zijn hierover aanvullende eisen of wensen in de aanbestedingsstukken op te nemen.
Facturatie
Een groot deel van de kosten voor de leverancier zit in de facturatie. Is een wijze van facturatie (zoals freguentie) onzeker, dan zal de leverancier hiervoor een hogere risicopremie vragen en zo een hogere prijs vragen. Door in het aansluitingenbestand de facturatie eisen als frequentie en detailniveau op aansluitniveau mee te nemen kunt u op deze kosten besparen. In beginsel geldt, hoe meer facturen hoe meer extra kosten.
Verblijfsfunctie
De leverancier is verantwoordelijk voor de afrekening van de energiebelasting. Energieaansluitingen met een verblijfsfunctie zoals woningen of kantoren hebben recht op een belastingvermindering. De verblijfsfunctie neemt u daarom op in het aansluitingenbestand.
WOZ-cluster of complexbepaling
Sommige objecten hebben meerdere energieaansluitingen en vormen zo één WOZ-cluster en sommige objecten met meerdere energieaansluitingen kunnen gezamenlijk worden beschouwd als één complex dat gezamenlijk energiebelasting betaalt. Neem daarom in het aansluitingenbestand ook op of een energieaansluiting tot een WOZ-cluster of tot een complex behoort.