Natuurinclusief gebouw
Natuurinclusief bouwen draait om de relatie van het gebouw tot zijn directe en indirecte natuurlijke omgeving, en hoe die versterkt kan worden. Het ontwerp en de gebruikte materialen bepaalt soms welke diersoorten er overleven.
Een steeds meer geziene ontwikkeling in duurzame gebouwen is natuurinclusief bouwen. Het gebouw heeft dan positieve impact op flora en fauna in en rondom het gebouw. Dit draagt bij aan biodiversiteit, vooral binnenstedelijk.
Met eenvoudige voorzieningen aan gebouwen, zoals nestkasten, architectonische aanpassingen aan het ontwerp of het aanpassen van een werkwijze of de te gebruiken materialen, kan veel bereikt worden voor de biodiversiteit en leefbaarheid in de stad.
Natuurinclusieve maatregelen
In het aanbesteden van een ontwerp of van de bouw kunt u voor natuurinclusieve gebouwen verschillende maatregelen treffen:
- Maak van natuurinclusiviteit een duidelijke ambitie voor het project. Een puntensysteem zoals Amsterdam hanteert kan helpen de ambitie SMART te maken.
- Voer een marktconsultatie uit om de natuurinclusieve ambitie van de aanbesteding aan te scherpen, de markt te enthousiasmeren en mede-eigenaarschap te creƫren.
- Betrek experts in het projectteam.
- Stel vanaf de start informatie beschikbaar over aanwezige stadsvogels en vleermuizen en geschikte inheemse flora zoals stadsgroen.
- Stel bij de uitvraag selectiecriteria op over natuurinclusief bouwen.
- Neem natuurinclusieve maatregelen op in de (functionele) specificatie van het gebouw.
- Daag aanbieders uit om met innovatieve of creatieve oplossingen te komen door gunningscriteria op te nemen over natuurinclusief bouwen.