Beleid en uitvoering duurzame textiel
Door bedrijfskleding duurzaam in te kopen dragen inkopende organisaties bij aan de landelijke doelstellingen voor het verduurzamen van de textielsector. De afgelopen jaren zijn er daarom diverse afspraken gemaakt en programma’s gestart.
Op deze pagina:
Beleidsprogramma circulair textiel
EOSO richtlijnen
Sectorplan Nederlandse kleding- en textielsector
NTA 8195 (NL) Circulair textiel
Aanvalsplan gft-afval en textiel: Naar meer en schonere deelstromen
Uitgebreide productenverantwoordelijkheid (UPV)
Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI)
Buyer Group Circulair Textiel
Buyer-suppliergroup Textiel in de Zorg
EU-strategie voor duurzaam en circulair textiel
Beleidsprogramma circulair textiel
Het Beleidsprogramma circulair textiel is specifiek gericht op de textielsector en stelt dat het Rijk een voorbeeldrol heeft ook als het gaat om circulair inkopen. Het Rijk heeft zichzelf tot doel gesteld om vanaf 2022 bedrijfskleding in te kopen met minimaal 10 procent hergebruikt materiaal. Vanaf 2025 wordt deze ambitie verhoogd naar 25 procent
EOSO richtlijnen
De OESO-richtlijnen maken duidelijk wat de Nederlandse overheid (en 48 andere landen) van bedrijven verwacht bij het internationaal zakendoen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Ze bieden handvatten voor bedrijven hoe met kwesties om te gaan zoals ketenverantwoordelijkheid, mensenrechten, kinderarbeid of milieu.
Sectorplan Nederlandse kleding- en textielsector
Met het Sectorplan Nederlandse kleding- en textielsector: op weg naar een duurzame kleding- en textielsector in 2050 laat de Nederlandse kleding- en textielsector zien hoe de sector invulling geeft aan hun verantwoordelijkheid richting een circulaire economie. Het sectorplan is kortgesloten met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
NTA 8195 (NL) Circulair textiel
De NEN heeft in 2020 eisen en categorieën van circulaire textielproducten vastgesteld in de NTA 8195. Dit document beschrijft de definitie van circulair textiel en heeft als doel een standaard te zijn voor de Nederlandse textielindustrie. De NTA 8195 sluit zo veel mogelijk aan bij internationale initiatieven op het gebied van regelgeving over circulariteit en is samen met de markt ontwikkeld. Meer informatie over de NTA 8195 vindt in de handreiking Circulair textiel.
Aanvalsplan gft-afval en textiel: Naar meer en schonere deelstromen
Uit een verkenning van Rijkswaterstaat naar de kwaliteit van de deelstromen gft-afval, papier, glas en textiel bleek dat met name gft-afval en textiel kwetsbaar zijn voor vervuiling en dat in sommige gevallen de kwaliteit van deze stromen problematisch is. Voor deze stromen is gekozen voor een gezamenlijke aanpak en is het Aanvalsplan gft-afval en textiel: Naar meer en schonere deelstromen opgesteld.
Uitgebreide productenverantwoordelijkheid (UPV)
Vanuit het Rijksbrede programma Circulaire Economie worden met de textielbranche de mogelijkheden verkend voor het invoeren van producentenverantwoordelijkheid voor textiel. Producentenverantwoordelijkheid (UPV) betekent dat producenten en importeurs (mede) verantwoordelijk zijn voor de inzameling, verwerking en recycling van de producten die ze op de markt brengen. In 2023 wordt de producentenverantwoordelijkheid voor textiel ingevoerd.
Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI)
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft samen met overheden in Nederland het Manifest MVOI opgesteld. Het manifest is bedoeld om de bijdrage van MVI op de realisatie van beleidsdoelen te vergroten. In het Manifest MVOI bepalen overheden hun doelstellingen, op basis van hun eigen ambities. Het manifest helpt organisaties om MVOI te verankeren in de eigen organisatie en beter het instrument inkoop in te zetten voor het halen van doelen, zoals CO2 reductie.
Buyer Group Circulair Textiel
Binnen de Buyer Group Circulair Textiel werken publieke en private opdrachtgevers samen. De deelnemers aan de buyer group hebben een marktvisie opgesteld voor de inkoop van kleding voor buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s). In de marktvisie ligt de focus op het verlagen van CO2-uitstoot en het bevorderen van circulariteit.
Buyer Group Textiel in de Zorg
De inkoopfocus in de zorgsector ligt nog altijd op scherpe prijzen en grote volumes. Om het aanbod in duurzaam textiel te vergroten en verder te ontwikkelen moet de vraag veranderen. De buyer group Textiel in de Zorg, een initiatief vanuit het Versnellingsnetwerk Ciruclair Inkopen, ging daarom aan de slag met het verduurzamen van de productgroepen operatiejassen en chirurgisch afdekmateriaal. De marktvisie van de buyer group zet uiteen wat er nodig is om duurzamere operatiejassen en afdekmateriaal in te kopen.
EU-strategie duurzaam en circulair textiel
De EU-strategie voor duurzaam en circulair textiel heeft betrekking op de productie en consumptie van textiel en erkent het belang van de textielsector. Met deze strategie worden de verbintenissen van de Europese Green Deal, het actieplan voor de circulaire economie en de industriestrategie uitgevoerd. De strategie bekijkt de hele levenscyclus van textielproducten en stelt maatregelen voor om de manier waarop we textiel produceren en consumeren te veranderen.