Textiel
Het sectordossier Textiel richt zich op de overheid als inkoper en gebruiker van textiel. U kunt als aanbestedende dienst bij de aanschaf hiervan bijdragen aan duurzaamheid door in te zetten op hergebruikte en gerecyclede kleding ( bijvoorbeeld circulaire textiel) en door ketenverantwoordelijkheid toe te passen.
Dit sectordossier focust zich voornamelijk op bedrijfskleding. Er zijn echter meerdere aspecten van belang bij het verduurzamen van de textielsector. Denk hierbij aan het inzamelen, sorteren en verwerken van huishoudtextiel. Textielinzamelaars, textielsorteerders, afvalverwerkers en overheden werken hierbij samen. Meer informatie hierover vindt u op de website van Afval Circulair van Rijkswaterstaat.
Milieu- en sociale aspecten
Textiel is een van de meest vervuilende industrieën in de wereld. De textielketen is verantwoordelijk voor 1,3 miljard ton CO2 per jaar en een enorm waterverbruik. Hergebruik en circulariteit zijn essentieel om deze emissies omlaag te brengen. Daarnaast komen in de textielsector vele sociale misstanden voor, zoals kinderarbeid, hongerlonen en onmenselijke werkomstandigheden. U kunt met inkoop bijdragen aan de verduurzaming en transparantie van de inkoopketen.
Duurzaam textiel
Inkoop duurzaam textiel
Er zijn voldoende duurzame opties bij het inkopen van bedrijfskleding. Vaak zijn de materialen aan het eind van de levensduur beter herbruikbaar, aangezien hier al rekening mee is gehouden bij de materiaalkeuze.
Circulaire textiel
Bij circulair inkopen zijn de ingekochte nieuwe producten zo ontworpen zijn dat levensduurverlengende activiteiten eenvoudig uit te voeren en dat de onderdelen en/of materialen aan het einde weer optimaal in een nieuwe cyclus kunnen worden ingezet.
Keten-
verantwoordelijkheid
Maak bij uw inkoop gebruik van de mogelijkheid invloed uit te oefenen op goede arbeidsomstandigheden, het respecteren van mensenrechten en een milieuvriendelijk productieproces.
Beleid en uitvoering
De afgelopen jaren zijn er diverse afspraken gemaakt en programma's opgestart om de de negatieve gevolgen in de textielketen te verkleinen.
Praktijkvoorbeelden
De diverse praktijkvoorbeelden laten zien hoe anderen duurzame bedrijfskleding inkopen. Deze ervaringen kunnen u inspireren, uw kennis verhogen en u helpen om de vertaalverslag naar de praktijk te maken.
Handreikingen
De diverse handreikingen geven tips en concrete handvatten om u te helpen bij het inkopen van duurzame bedrijfskleding. De eventuele voorbeelddocumenten bieden hierbij ondersteuning.
Onderzoeken
De diverse onderzoeken bevatten een verzameling en analyse van informatie over het inkopen van duurzame bedrijfskleding. De onderzoeken brengen bepaalde vragen en mogelijke oplossingen in kaart.
Vraag het PIANOo
Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Neem dan contact op met PIANOo.