Europese samenwerking innovatiegericht inkopen
Binnen Europa wordt samengewerkt op het gebied van innovatiegericht inkopen. Zo is de Europese Agenda Stad een partnerschap dat de levenskwaliteit in stedelijke gebieden wil verbeteren. Procure2Innovate is een netwerk voor Europese expertisecentra op het gebied van innovatiegericht inkopen.
Procure2Innovate
Procure2Innovate (P2I) is een netwerk voor Europese expertisecentra op het gebied van innovatiegericht inkopen. Het doel van Procure2innovate is om aanbestedende diensten beter te kunnen ondersteunen bij innovatiegericht inkopen. Daarvoor wisselen de expertisecentra binnen het netwerk kennis uit over hun aanpak, doelgroepen, diensten en resultaten. Deelnemende landen in dit netwerk naast Nederland zijn: Duitsland, Oostenrijk, Zweden, Spanje, Estland, Ierland, Italië, Portugal en Griekenland.
Opiniedocumenten P2I
De volgende Engelse opiniedocumenten zijn opgeleverd:
- Sustainable innovation and internal clients
Over het inkopen van duurzame innovaties en de interne opdrachtgever. - Strategies to stimulate innovation
Over nationaal (of lokaal) beleid om innovatiegericht inkopen te bevorderen. - Evaluating the impact of a public procurement competence centre
Over de wijze waarop expertisecentra hun rol kunnen evalueren.
Belangrijkste resultaten P2I
Er zijn meerdere tools, benaderingen en resultaten die in de loop van het project door de P2I-competentiecentra zijn ontwikkeld. Op de website van P2I is een overzicht van de belangrijkste resultaten van het project vinden.
Europese Agenda Stad
De Europese Agenda Stad is tijdens het Nederlands voorzitterschap van de EU vastgesteld in het Pact of Amsterdam. In dit Pact staan formele afspraken over de invloed die EU-steden kunnen uitoefenen op 12 maatschappelijk relevante onderwerpen. Op elk van die onderwerpen wordt een partnerschap opgericht. Eén van de partnerschappen richt zich op Innovatiegericht en Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI). In oktober 2017 is een plan van aanpak (Public Procurement Orientation Paper) voor dit partnerschap vastgesteld en gepubliceerd.
Publicaties bouwen en beheren strategische inkoop
De bij dit werkgebied behorende publicaties (Engels) zijn:
- Inkoopstrategie: gebruikmaken van de koopkracht van een stad
Vanuit het oogpunt van steden wordt beschreven hoe een inkoopstrategie (Building a procurement strategy) kan worden opgezet op strategisch, tactisch en operationeel niveau. - Gids voor het meten van uitgaven
Deze gids (Measuring spend and wider impact) beschrijft een spend analyse tool en geeft advies over hoe steden en instellingen de impact van hun inkoopuitgaven kunnen meten. - Financiering innovatiegericht inkopen en evaluatie van de rol van EU-fondsen
Er bestaat een scala aan Europese financiering om innovatiegericht en maatschappelijk verantwoord inkopen te ondersteunen. Dit is echter niet altijd bekend. Deze studie (Financing innovative procurement) biedt een overzicht van Europese financieringsmogelijkheden en evalueert deze.
Publicaties bij elkaar brengen vraag en aanbod
De bij dit werkgebied behorende publicatie (Engels) is:
- Innovation Public Procurement Broker: een introductie voor de praktijk
Veel innovatie komt voort uit de markt en daarom is het belangrijk om het marktpotentieel dichter bij de inkopers te brengen. Dit kan bijvoorbeeld door vroegtijdig in contact te komen met de markt. Een innovatiemakelaar kan hierbij een rol spelen. Het rapport (Innovation public procurement broker) biedt inzichten hierover en geeft ook een overzicht van de bestaande praktijk, met de specifieke aandacht om dit in steden te bevorderen.
Publicaties leren in de praktijk
De bij dit werkgebied behorende publicaties (Engels) zijn:
- Praktische toepassing innovatiegericht en maatschappelijk verantwoord inkopen
Het rapport The legal framework put into practice verkent het juridische kader van innovatiegericht en maatschappelijk verantwoord inkopen in de praktijk. Er zijn Europese richtlijnen en nationale wetgeving, alleen deze zijn niet voor iedereen altijd gemakkelijk te begrijpen. Door middel van infographics worden voorschriften en procedures gebruiksvriendelijker weergegeven. - Lokale samenwerking innovatiegericht en maatschappelijk verantwoord inkopen
De publicatie Local cooperation centres beschrijft de voordelen en licht toe hoe men meer kan samenwerken om innovatiegericht en maatschappelijk verantwoord inkopen te stimuleren. Dit zou bijvoorbeeld kunnen op lokaal of regionaal niveau via een (in)formele organisatie of netwerk. Het biedt praktijkvoorbeelden en een bijlage met aanvullende informatiebronnen.