Opstellen actieplan MVOI
Goed dat u concreet aan de slag gaat met het maken van duurzame impact! Met het opstellen van het actieplan MVOI vertaalt u de duurzaamheidsambities van uw organisatie in concrete acties. We doen dit samen: PIANOo ondersteunt u op allerlei manieren bij het opstellen van een ambitieus en realistisch actieplan.
Heeft u behoefte aan ondersteuning bij het opstellen van uw actieplan? Neem dan deel aan een van onze webinars.
Waarom een actieplan MVOI?
In het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI) hebben overheidspartijen met elkaar afgesproken om concreet werk te maken van Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) in de eigen organisatie. Om dit te bereiken wordt door de ondertekenaars een actieplan MVOI opgesteld en uitgevoerd. Het delen van dit plan, het jaarlijks evalueren en rapporteren én het actualiseren van het plan gedurende de looptijd van het Manifest maken hier deel van uit.
Van MVI naar MVOI
We spreken bij Manifest en het actieplan over MVOI. De ‘O’ van ‘opdrachtgeven’ gaat vooraf aan het inkopen. Bij het opstellen en actualiseren van het actieplan worden daarom relevante bestuurlijke en ambtelijke stakeholders binnen de organisatie nadrukkelijk betrokken. Bovendien wordt er jaarlijks teruggekoppeld aan deze stakeholders. Dit draagt bij aan het stellen van ambitieuze en haalbare doelen. Daarnaast helpt het actieplan bij het creëren van draagvlak binnen de hele organisatie en stimuleert het duurzaam intern opdrachtgeverschap.
Format actieplan MVOI: hulpmiddel bij het opstellen
Om partijen te ondersteunen bij het maken van ambitieuze en realistische actieplannen biedt PIANOo een format voor starters en gevorderden. Met deze formats, de bijbehorende handleidingen en ondersteunende werkbladen wordt efficiënt en gestructureerd een actieplan MVOI opgesteld. De formats zijn richtinggevend en vormen de basis van een actieplan. Wanneer uw organisatie grotere stappen kan maken of als zich meer kansen voordoen, dan is er alle ruimte om dit in het actieplan te verwerken.
In het format wordt regelmatig concreet verwezen naar praktijkvoorbeelden en handige tools.
Gebruik ik het format starter of gevorderd?
Startpunt is het kiezen van het format dat het beste bij uw organisatie past. Daarvoor zijn er enkele richtlijnen. Deze zijn gebaseerd op de stappen die een organisatie doorloopt, zoals beschreven in het Manifest.
- Stap 1 Afweging
De Partij neemt kennis van de mogelijkheden van maatschappelijk verantwoord opdrachtgeven en inkopen voor het bereiken van het desbetreffende maatschappelijke doel, legt deze naast de organisatie gebonden ambities en maakt de afweging of MVOI kansen biedt. - Stap 2 Pilots
De Partij gaat maatschappelijk verantwoord opdrachtgeven en inkopen in een beperkt aantal gevallen toepassen. - Stap 3 Verbreding
De Partij zet in op het flink vergroten van de toepassing van maatschappelijk verantwoord opdrachtgeven en inkopen. Daarbij horen ook een nulmeting en monitoring en activiteiten voor het bewustmaken en betrekken van opdrachtgevers, beleidsmakers, inkopers en andere relevante personen in de organisatie. - Stap 4 Borging
Aanvullend op de voorgaande drie stappen, verankert de Partij de toepassing van maatschappelijk verantwoord opdrachtgeven en inkopen verder in het eigen beleid en in de interne systemen of afspraken. De Partij zet in op het vergroten van de impact via inkoop. - Stap 5 Leiderschap
Aanvullend op de voorgaande stappen, hanteert de Partij standaard maatschappelijk verantwoord opdrachtgeven en inkopen waar dat mogelijk is en toont leiderschap richting de markt en/of andere partijen.
Starter
Een startende organisatie is een organisatie die nog weinig over MVI weet en nog geen tot weinig ervaring heeft met hoe je MVI in de praktijk moet toepassen. MVI wordt vooral toegepast in de vorm van losse activiteiten, bijvoorbeeld pilots. Stap 1 en 2 zijn van toepassing op een startende organisatie. Dit type organisatie maakt gebruik van het format voor startende organisaties en de bijbehorende handleiding.
Gevorderd
Een gevorderde organisatie is een organisatie die al wat ervaring heeft met het toepassen van MVI in de praktijk. Dit type organisatie zoekt naar meer structuur en meer diepgaande begeleiding bij hoe MVI nog beter kan worden meegenomen. Stap 3 en 4 zijn van toepassing op een gevorderde organisatie. Dit type organisatie maakt gebruik van het format voor gevorderde organisaties en de bijbehorende handleiding.
Ondersteunende werkbladen
Zowel starters al gevorderde maken gebruik van onderstaande ondersteunende werkbladen. In deze Excel kunt u uw kansrijke aanbestedingen inventariseren en uw jaarlijkse planning opstellen.
Voor koplopers is geen format gemaakt, omdat organisaties die al zover zijn in het algemeen al ervaring hebben met het schijven van actieplannen. Deze partijen kunnen wel inspiratie halen uit het format voor gevorderde organisaties.
Inzenden van uw actieplan MVOI en feedback
Van PIANOo krijgt u persoonlijk(e) feedback op het actieplan MVOI van uw organisatie. Deze feedback kan bestaan uit aanvullende kansen die wij signaleren of tips om u te verbinden met andere organisaties met vergelijkbare vraagstukken. Ook gebruiken wij de informatie om onze eigen dienstverlening aan te scherpen en daarmee optimaal af te stemmen op uw behoeften.
Wanneer het actieplan is opgesteld (bij gebruikmaking van het format is dat na stap 6) stuurt u het plan, inclusief het bestand met ondersteunende werkbladen, naar @email.
Zodra het actieplan MVOI definitief is en in pdf is aangeleverd, wordt dit door PIANOo op de website gepubliceerd. Dat geldt uiteraard alleen voor het actieplan zelf, de ondersteunende werkbladen worden niet gedeeld.
Evaluatie
Aan het einde van elk jaar na ondertekening vindt door elke deelnemende organisatie een evaluatie plaats, waarin gerapporteerd wordt over het behalen van de geformuleerde doelstellingen. In deze rapportage is ruimte voor een vooruitblik naar het komende jaar, waarbij het actieplan wordt geactualiseerd op de voorgenomen ambities en bijbehorende acties. In het format actieplan is dit stap 7.
PIANOo heeft voor de jaarlijkse rapportage een invulformat en ondersteunende werkbladen ontwikkeld.
De rapportage stuurt u jaarlijks naar @email. PIANOo gebruikt deze onder meer voor het maken van analyses en het publiceren van een rapportage, waarin een landelijk beeld wordt weergegeven met betrekking tot de stand van zaken met betrekking tot de actieplannen MVOI en de daaruit voortvloeiende activiteiten en resultaten. Hier kan inspiratie en input uit worden gehaald voor nieuwe plannen en activiteiten.