Fase 1: Voorbereiden inkoopopdracht duurzame energie
Hoewel er een groot aantal energieleveranciers in Nederland actief zijn, is het aantal leveranciers dat inschrijft op energieaanbestedingen laag. Om te zorgen dat u energie geleverd krijgt zonder of met slechts een beperkte CO2-uitstoot is het van belang dat u de juiste leveranciers aan u weet te binden. Dit vraagt om inzicht in de mogelijkheden van de markt en de risico's. Ook moet u in de voorbereiding het aansluitingenbestand inventariseren, de klikstrategie bepalen en besluiten of u aanvullende dienstverlening wenst. Hoe completer uw uitvraag, hoe groter het aantal inschrijvers en hoe lager de opslagen zijn.
Vaststellen definities en duurzaamheidsambities
Er is geen eenduidige definitie van duurzaamheid. Het kan dus per organisatie verschillen wat onder duurzame energie wordt verstaan. Stel daarom eerst een heldere duurzaamheidsdefinitie vast. Bepaal vervolgens uw duurzaamheidsambities en hoe de inkoop van energie hier aan bij draagt.
Bepalen inkoopstrategie
Bepaal uw inkoopstrategie. Ingekochte energie is pas duurzaam als u naast een overeenkomst voor de levering van energie ook een overeenkomst heeft voor de levering van duurzaamheidscertificaten. U kunt kiezen deze duurzaamheidscertificaten gezamenlijk met de energie in te kopen of gescheiden van elkaar.
Inventariseren aansluitingenbestand
Het aansluitingenbestand biedt gedetailleerde informatie over de aanwezige energieaansluitingen. Met een gedetailleerd overzicht kan een potentiele leverancier risico’s goed inschatten om zo vervolgens met een scherp tarief te komen.
Bepalen klikstrategie
Met een klikstrategie bepaalt u de inkoopmomenten en maakt u keuzes om prijzen vast te leggen aan de hand van vooraf opgestelde afspraken. De klikstrategie is dan ook bepalend voor de uiteindelijke leveringsprijs. Er zijn 2 mogelijke klikmomenten: klikken voor publicatie van de dagprijs en klikken na publicatie van de dagprijs.
Bepalen aanvullende dienstverlening
Naast het leveren van energie kunnen leveranciers ook aanvullende dienstverlening aanbieden. Denk aan facturatie, online dienstverleningen en communicatie.