Buyer Group Circulair textiel
Overheden zijn belangrijke inkopers van werkkleding en geven daaraan jaarlijks grote bedragen uit. Door circulair in te kopen minimaliseren overheden de inzet van grondstoffen, worden producten en materialen hergebruikt en de levensduur van producten verlengd.
De textielindustrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Voor de productie van textiel wordt veel land, water, energie en chemicaliën gebruikt. De mode-industrie is verantwoordelijk voor circa 10 procent van de mondiale CO2-uitstoot. Dat is meer dan internationale vluchten en zeescheepvaart samen. Hergebruik en circulariteit zijn essentieel om deze emissies en de druk op natuurlijke hulpbronnen omlaag te brengen. Kortom: het moet anders en het kan anders!
Nederlandse overheden hebben ook te maken met textiel, zoals bedrijfskleding en uniformen van bijvoorbeeld politie of buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s). De milieu-impact van deze kleding kan verminderen door deze kleding circulair te ontwerpen en te produceren. Maar ook door in te zetten op langere levensduur, hergebruik en recycling. Door circulair inkopen kunnen inkopers een significante bijdrage leveren aan de overgang naar een circulaire textielketen.
De Buyer Group Circulair textiel deelt graag de resultaten en geleerde lessen van recente aanbestedingen. Hierin maken we inzichtelijk wat er al mogelijk is en geven we voorbeelden over hoe dit te implementeren in de eigen aanbestedingen. Ga je ook een de slag met de (voorbereiding) van een circulaire textiel aanbesteding? Voor vragen mail dan naar buyergrouptextiel@rws.nl.
- MPEG4 Video | MP4 | 128.3 MB
- Material Exchange Format Video | MXF | 830.6 MB
- WebM Video | WEBM | 67.8 MB
- MPEG4 Web HD Video | MP4 | 65.3 MB
- Audiospoor Audio | MP3 | 2.7 MB
- Onderschrift bestandOnderschrift | SRT | 202 B
- Onderschrift bestandOnderschrift | VTT | 264 B
- Onderschrift bestandOnderschrift | TXT | 2.1 kB
Marktvisie BOA-kleding
ProRail, de gemeenten Rotterdam, Leeuwarden en Amstelveen/Aalsmeer hebben vanuit de Buyer Group Circulair textiel een marktvisie BOA-kleding opgesteld voor de inkoop van kleding voor boa’s. Branchevereniging Modint en verschillende leveranciers hebben meegedacht bij het opstellen hiervan en de concept marktvisie is bij hen getoetst. Hierdoor heeft de marktvisie een breed draagvlak onder de deelnemers van de Buyer Group en daarbuiten. Deze Buyer Group wordt ondersteund door Rijkswaterstaat.
Op weg naar circulair textiel
Nederland heeft 23.000 boa’s. Deze boa’s dragen, afhankelijk van domein en functie, vanuit uniformiteit dezelfde kleding. In de marktvisie komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Ontwerp: de ambitie is dat alle BOA-kleding voor minimaal uit 10 procent gerecycled materiaal bestaat. Dit is pre-consumer en post-consumer textielmateriaal.
- Productie: BOA-kleding moet van duurzaam materiaal gemaakt worden en zoveel mogelijk bestaan uit monomateriaal, zoals katoen in plaats van bijvoorbeeld een katoen/polyester mix.
- Levensduurverlenging: Professionele reiniging verlengt de levensduur van kleding. Een wasproces met minder mechanische belasting en met gebruik van betere reinigingsmiddelen vermindert de slijtage en verkleuring van boa-kleding. Kleding wordt ook gerepareerd.
- Hergebruik en recycling: streven is om de kleding zoveel mogelijk her te gebruiken.
Casestudie Gemeente
Gemeente Rotterdam heeft een groeipad uitgevraagd voor duurzaamheid en circulariteit en zet in op samenwerking met de leverancier door een langere looptijd van het contract. Hierdoor is er ruimte voor dialoog en groei en ontwikkeling in de keten. Lees verder in het rapport Inkopen van circulaire bedrijfskleding: gemeente Rotterdam.
Casestudie ProRail
ProRail gaat o.a. voor levensduurverlenging van de bedrijfskleding en de artikelen. Dit bevat onder andere het beheer, de reparatie en het professioneel reinigen van de kleding. Lees verder in het rapport Inkopen van circulaire bedrijfskleding: ProRail.
Handige tools
Je kunt gebruik maken van de Circularity Checker; een op Excel-gebaseerde tool speciaal ontworpen voor de aanbesteding van boa-kleding. Hiermee krijg je snel inzicht in de milieu-impact van een textielproduct.
De gemeente Zaanstad heeft een R-ladder ontworpen en gebruikt voor de aanbesteding van bedrijfskleding. Bekijk de R-ladder en right to copy. Lees het interview met Gemeente Zaanstad over hoe zij circulair boa-kleding hebben ingekocht.
Meer weten?
Heb je een vraag? Stuur dan een mail naar buyergrouptextiel@rws.nl.