Sociale impact gebouw
Sociale impact is de bijdrage aan sociaal maatschappelijke vraagstukken, zoals mensenrechten, arbeidsparticipatie en diversiteit en inclusie. Door uw gebouwen maatschappelijk verantwoord in te kopen maximaliseert u uw sociale impact en de inzet van opdrachtnemer voor sociale doelstellingen.
Op deze pagina:
Ketenverantwoordelijkheid (ISV)
Social return
Diversiteit en inclusie
Ketenverantwoordelijkheid (ISV)
Grondstoffen en materialen in de bouw worden vaak gewonnen, gedolven en verwerkt door mensen in landen met hoge risico’s op het schenden van mensenrechten en milieuschade. Veilige arbeidsomstandigheden, een leefbaar loon of inkomen, dwang- en kinderarbeid, anticorruptie, het voorkomen van vervuiling en landroof zijn relevant in deze toeleveringsketens.
De Wet ketenaansprakelijkheid (Wka) stelt elke aannemer van een werk en inlener van arbeidskrachten aansprakelijk voor de loonheffingen die alle volgende onderaannemers/inleners in de keten moeten afdragen.
Risicocategorieën
Bekende risicocategorieën zijn tropisch hout, natuursteen, staal (mangaan) en kobalt. Door mijnbouw en ertsverwerking kunnen gevaarlijke stoffen (zoals chroom, cyanide, cadmium, arseen, VOS, lood, asbest en kwik) via afvalwater en fijnstof in de bodem, voedsel en drinkwater komen. Met ernstige gevolgen voor de gezondheid en biodiversiteit.
Risicocategorieën in Europa
Ook binnen Europa kunnen er risico’s zijn op mensenrechtenschendingen. Bijvoorbeeld wanneer grondstoffen verwerkt worden in vervuilende en onveilige fabrieken of voor de verwerking verscheept worden naar risicolanden. Verder is er slecht zicht op arbeidsmigranten die vaak zonder registratie fysiek zwaar werk verrichten of waarvan het uitzendbureau niet is aangesloten bij brancheorganisaties.
MVO Risicochecker
De MVO Risicochecker brengt per productgroep of CPV code de risico’s (al dan niet in het land van herkomst) in kaart.
Maatregelen
Om misstanden aan te pakken, kunt u internationale sociale voorwaarden (ISV) toepassen in uw aanbesteding. Vraag of partijen zijn aangesloten bij IMVO-convenanten zoals TruStone, metaal, hernieuwbare energie en duurzame bosbouw. En controleer of bewijslast zoals certificering in overeenstemming is met de arbeidsnormen van de International Labour Organization.
Social return
Er is een tekort aan technisch opgeleid personeel en vakmensen in de bouw-, installatie-, elektro en schildersector. Terwijl er mensen langs de kant staan die (gedeeltelijk) willen en kunnen werken. Naast het economisch belang heeft de publieke sector ook een sociale verantwoordelijkheid.
Stage- (leer)werkplekken - Bouwopdracht
In de uitvoering van de bouwopdracht kunt u stage- of (leer)werkplekken aanbieden. Bijvoorbeeld aan BBL’ers, leerlingen van VMBO, VSO, voortijdig schoolverlaters, werklozen, bijstandsgerechtigden of mensen uit de sociale werkvoorziening.
Stage- (leer)werkplekken - Kantoor
Ook op kantoor zijn er tijdens de bouwopdracht vaak administratieve, facilitaire en technische banen om invulling te geven aan social return.
Bij eenvoudige en routinematige werkzaamheden, zoals demontage en scheiding van herbruikbare grondstoffen, kunt u sociale werkplaatsen of sociale ondernemingen inzetten.
Voorbeelden
- De WOS heeft de mogelijkheden voor medewerkers met een beperking in de sportsector onderzocht.
- Het geveldoek van stadhuis Groningen is geupcycled in een leer-werktraject voor vrouwen met afstand tot de arbeidsmarkt.
Diversiteit en inclusie
Het aantal vrouwen op de bouwplaats en in de top in de bouwsector is relatief laag. Ook het aantal mensen met een migratieachtergrond in hogere functies is beperkt. Veel partijen zijn al bezig met een verbreding van de werving en selectie en inclusieve werkvoorzieningen. Vraag hoe zij hun ervaringen met diversiteit en inclusie kunnen inzetten bij de uitvoering van de opdracht (bijvoorbeeld door de aanwezigheid van een vrouwentoilet op de bouwplaats). Enkele bouwbedrijven zijn aangesloten bij het Charter Diversiteit.
Verplichte toegankelijkheid
Wat betreft toegankelijkheid van gebouwen en algemene voorzieningen is veel wettelijk geregeld. Denk aan automatische (draai)deuren, brede (gang)paden, hellingen, (trap)liften, geleidelijnen, bordjes en (lift)knoppen in braille.
Uw ambitie
U kunt extra inzetten op toegankelijkheid. Denk aan en duidelijk contrast tussen de kleur van de deur en de muur, goede verlichting en informatiemarkeringen voor mensen met slecht zicht.
Daarnaast zijn er extra zaken die in het ontwerp en de indeling meegenomen kunnen worden om in verschillende gebruikersbehoeften te voorzien. Zoals een aparte kolfruimte, stilteruimte, bezinnings- of gebedsruimte en een genderneutraal toilet.
Ontwerpteam
Een divers ontwerpteam kan leiden tot een meer gebruiksvriendelijk ontwerp voor een diversiteit aan gebruikers.
Voorbeelden
De sport- en cultuursector zetten in op een gelijkwaardig en toegankelijk bezoek voor iedereen met het Sportakkoord en de code Diversiteit en Inclusie in de culturele sector .