Buyer Group Circulaire sportaccommodaties
De sportsector is in ontwikkeling naar een duurzame, circulaire en klimaat bewuste branche. Dat is niet gek, want in elke stad, wijk en dorp bevinden zich sportaccommodaties. Werkt jouw gemeente aan duurzame aanleg of renovatie van sportaccommodaties en wil je een voorbeeldrol vervullen? Of bijdragen aan de opschaling van veelbelovende oplossingen, die zonder vraag moeilijk tot ontwikkeling komen? De Buyer Group Circulaire sportaccommodaties kan je hierbij ondersteunen.
Sportaccommodaties liggen vaak op strategische locaties in de gebouwde omgeving waar de ruimte onder druk staat. Daarom moet worden gezocht naar meer functies dan alleen sporten. Denk aan waterbuffers, warmte-opwekking en duurzame energie. Gemeenten die willen verduurzamen, trekken in deze Buyer Group samen op en worden ondersteund om circulaire oplossingen uit te vragen of toe te passen in hun projecten.
Voor wie?
In de Buyer Group Circulaire sportaccommodaties is ruimte voor maximaal 25 opdrachtgevers. De focus ligt op sportvelden, sporthallen en zwembaden. Wij werken met name met gemeenten en gemeentelijke sportbedrijven. Daarnaast kunnen ook andere organisaties die sportaccommodaties in eigendom en/of beheer hebben, zoals professionele sportclubs, aansluiten.
PIANOo werkt voor deze Buyer Group samen met het Innovatieplatform Duurzame Sportsector, De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en het Kenniscentrum Sport en Bewegen. Zo inspireren we met het werk van de Buyer Group tijdens het proces al een breed netwerk van professionals in de bouw- en sportsector.
Doel
De Buyer Group heeft als doel kennisuitwisseling te faciliteren en kennisontwikkeling te stimuleren. Zo geven wij de markt van circulaire sportaccommodatie-aanbieders een impuls. Het gaat om:
- Het verzamelen en breed delen van MVI-criteria (Maatschappelijk Verantwoord Inkopen). Dit zijn duurzaamheidseisen, criteria en voorwaarden voor de aanbesteding van sportaccommodaties.
- Inkopen van sportvelden met de Milieukostenindicator (MKI).
- Het verzamelen en delen van ‘best practices’, zoals een biobased sporthal op een warmteopwekkend kunstgrasveld.
Aanpak
De Buyer Group komt maandelijks samen voor bijvoorbeeld een interactieve workshop, intervisie, een project- of bedrijfsbezoek. Deelnemers kunnen eigen vraagstukken een onderwerpen inbrengen. Deze worden in de groep besproken. De projectleider zorgt ervoor dat alle activiteiten toewerken naar onze gezamenlijke resultaten waaronder:
- Een marktvisie over de inkoop van sportaccommodaties.
- De productgroep sportaccommodaties in de MVI-criteriatool.
- Een Handreiking ‘Inkopen van Sportaccommodaties met de MKI’.
- Best practices in de Duurzame Sportatlas.
Waarom deelnemen?
Deelname aan de Buyer Group levert veel voordelen op:
- Strategische en juridische ondersteuning van experts bij de inkooptrajecten.
- Concrete hulp bij het invullen van uw duurzaamheidsbeleid.
- Middelen om kennis en expertise in te huren voor specifieke vraagstukken (meerkosten, CO2-impact, TCO studie, LCA-onderzoek).
- Hulp bij het creëren van bestuurlijk commitment voor de innovatieve trekkers binnen de organisatie.
- Communicatie rond projecten vanuit RVO en het Innovatieplatform.
- Inzicht krijgen in de potentie van producten, materialen of oplossingen die meegenomen kunnen worden in inkooptrajecten.
- Onderdeel zijn van een lerend landelijk netwerk en zo in verbinding komen met collega’s, bedrijven en inspirerende mensen die anders buiten uw blikveld blijven.
Marktvisies en onderzoeken
De Buyer Group Circulaire sportaccommodaties heeft een marktvisie opgesteld die inzicht geeft in de ontwikkelingen in de inkoop van sportaccommodaties en de wensen die gemeenten hebben in de samenwerking met leveranciers. De marktvisie heeft tot doel marktpartijen te informeren, zodat zij zich kunnen voorbereiden op de uitvraag die gemeenten in de toekomst zullen doen.
De marktvisie bestaat uit 3 delen:
- Sportaccommodaties bouwen voor mensen.
- Samenwerken, innoveren en prestaties meten.
- Sportaccommodaties milieubewust maken.
Daarnaast is er een addendum gemaakt voor het stappenplan inkopen met de MKI: duurzame sportvloeren.
Interessante marktvisies/onderzoeken over circulaire bouwmaterialen:
- Ondersteuning bij het maken van keuzes voor methoden en tools bij de aanbesteding of inkoop van bouwmaterialen, waarbij de meest gebruikte naast elkaar worden uitgelicht in de Leidraad meten van CO2-emissie, grondstofverbruik en circulariteit bij bouwmaterialen.
- Circular Biobased Construction Industry heeft onderzoek gedaan naar hoe grondstoffen in de bouw efficiënter gebruikt kunnen worden om de CO₂-uitstoot te verminderen.
Professionele begeleiding
De Buyer Group Circulaire sportaccommodaties is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) in samenwerking met PIANOo, RVO, het Innovatieplatform en Kenniscentrum Sport en Bewegen. Gerben Hofmeijer (Rebel) is inhoudelijk adviseur en projectleider van de Buyer Group.
Aanmelden
Wil je deelnemen aan deze Buyer Group? Mail dan naar @email en deel je opgaven. Je kunt samen verkennen of deelname je op weg helpt om de ambities te realiseren.
De Buyer Groups zijn een initiatief vanuit het Rijk, IPO, VNG en UVW en liggen in het verlengde van de Green Deal Circulair Inkopen en de leernetwerken van 2018 en 2019.