MSU+ Model
Dit model brengt 8 strategische processen op het terrein van overheidsinkoop en 6 ondersteunende processen in kaart. Met behulp van het MSU+ model kan het volwassenheidsniveau van de inkoopfunctie worden vastgesteld en kunnen organisaties zich vergelijken met het niveau van de beste inkopende organisaties binnen de Nederlandse overheid.
MSU+ 2.0 model
Volwassenheidsniveau per proces
Het MSU+ model is afgeleid van het inkoopmodel dat de Michigan State University (MSU) ontwikkelde voor het bedrijfsleven. De processen worden afzonderlijk op meerdere aspecten beoordeeld en het volwassenheidsniveau wordt afzonderlijk per proces vastgesteld. Voor ieder van de processen kan jouw organisatie een volwassenheidsniveau van 1 tot 10 behalen, waarbij 10 staat voor excellent presteren (purchasing excellence). Wanneer het proces voor de betreffende organisatie of het betreffende organisatie onderdeel niet van toepassing is dan scoort men een 0. Het is duidelijk dat het ene proces meer van belang is voor een organisatie dan het andere. Dit verschilt ook in de tijd. Organisaties zullen dus vast moeten stellen op welke van de 14 processen zij zich willen richten en welk volwassenheidsniveau zij willen bereiken. Voor de overige processen is het op dat moment dan niet belangrijk hoe hoog er gescoord wordt.
Inkooppakketten
Het model is een gereedschap en is toepasbaar op alle inkooppakketten. Indien relevant kunnen de niveaus van de processen voor de verschillende inkooppakketten apart vastgesteld worden. De inkoop van bijvoorbeeld diensten hoeft niet altijd dezelfde volwassenheid te hebben als de inkoop van bijvoorbeeld werken. Het is dan van belang deze scores naast elkaar weer te geven en ze niet uit te middelen.
Proces-metingen
Het scoren werkt volgens een strikt stappen-principe, wat inhoudt dat jouw organisatie pas naar een volgend niveau kan als aan alle aspecten van de voorliggende niveaus is voldaan. Om de herkenbaarheid van de proces-metingen en de hanteerbaarheid van de verbeteringsplannen naar aanleiding van de metingen goed te kunnen managen wordt aangeraden bij grote tot zeer grote organisaties de metingen op onderdelen van een organisatie te doen.
Op basis van de volwassenheidsmeting kunnen er verbeteringstrajecten worden gedefinieerd om de inkoopfunctie verder te professionaliseren. Tevens stimuleert het model tot het uitwisselen van best practices binnen je eigen organisatie en/of daarbuiten.
Update 2016
Begin 2016 is het MSU+ model geheel in lijn gebracht met de ontwikkelingen in de publieke sector en vernieuwd op de volgende gebieden:
- Inhoudelijke ‘sanity check’: de veranderingen in technologie, wetgeving en organisatie zijn meegenomen;
- Presentatie van de resultaten: direct inzicht in die MSU+ processen die belangrijk zijn voor de organisatie;
- Vertaling van organisatiedoelstellingen: heldere prioriteiten en actiepunten op basis van uw organisatiebeleid;
- ‘Meten is verbeteren’.
Publieke organisaties naar Purchasing Excellence
Deze publicatie uit 2009 bestaat uit onder andere:
- Publieke organisaties op weg naar Purchasing Excellence
Bijlage 1; Gereedschappen, templates en benchmark databases
Bijlage 2; Procesbeschrijvingen MSU+-model - MSU+ Model
- Benchmark Database
- Commodity Strategy Development (artikelgroep strategieontwikkeling) voor cross-functionele teams
- Assignments and Templates - Commodity Strategy Development
- Publieke organisaties op weg naar Purchasing Excellence - Resultaten Project 1
Download
Audit-tool MSU+
Als je een nulmeting uit wilt laten voeren, zijn er 2 mogelijkheden. Jouw organisatie kan de inkoopprocessen laten beoordelen door gecertificeerde auditeurs. In dat geval kunnen jouw gegevens in de database terechtkomen. Je kunt ook zelf een training volgen en met behulp van het MSU+ model zelf de professionaliteit van de inkoop binnen de eigen organisatie beoordelen en vergelijken met de benchmarkgegevens. Als je jouw inkoopprocessen wilt laten beoordelen door gecertificeerde auditeurs, kun je contact opnemen met NEVI. Inmiddels zijn meer dan 50 auditeurs opgeleid en gecertificeerd.
Een audit ziet er als volgt uit:
- De auditeur stuurt je het MSU+ model en een lijst met benodigde bewijsstukken toe.
- Vervolgens komt de auditeur één of meerdere dagen langs voor het uitvoeren van de audit. De auditeur spreekt met verschillende personen, bijvoorbeeld het Hoofd Inkoop, zijn of haar direct leidinggevende, een controller en een budgethouder ofwel interne klant van inkoop. Tijdens de gesprekken controleert de auditeur of het opgegeven bewijsmateriaal ook echt in huis is.
- Aan de hand van de gesprekken en de verstrekte informatie stelt de auditeur een rapport op waarin gedetailleerd per inkoopproces de score van jouw organisatie is weergegeven en de verbetermogelijkheden zijn uiteengezet.
- De gegevens uit de audit worden opgenomen in de database en je kunt de resultaten van jouw organisatie benchmarken met de andere resultaten.