Onrechtmatige staatssteun bij innovatiegericht inkopen
Wilt u een innovatieve oplossingen laten ontwikkelen en inkopen, dan loopt u in bijzondere gevallen het risico onrechtmatige staatssteun te verlenen aan de ondernemer die dit voor u doet. Dit is onwenselijke situatie. Een ondernemer kan namelijk door een besluit van de Europese Commissie worden gevorderd een vergoeding terug te betalen. Het staatssteunkader voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie (O&O&I) geeft u handvatten wanneer u welk risico loopt.
Op deze pagina leest u een samenvatting van dit risico en biedt een afwegingskader om in een zestal situaties in te schatten hoe groot risico u loopt en wat u vervolgens kunt doen.
Wanneer onrechtmatige staatssteun?
Het vertrekpunt is dat er geen sprake is van onrechtmatige staatssteun wanneer u conform de kaders van de Aanbestedingswet een overheidsopdracht verstrekt. Toch kan er in bijzondere gevallen alsnog sprake zijn van onrechtmatige staatssteun. Dit komt omdat bij gebruik van een uitzonderingen op de Aanbestedingswet of bij specifieke aanbestedingsprocedures niet altijd aan te tonen valt dat de betaalde prijs overeenkomt met de marktprijs. Bij innovatiegericht inkopen speelt dit in het bijzonder als u gebruik maakt van een uitzondering op de Aanbestedingswet voor de inkoop van specifieke onderzoek en ontwikkelingsdiensten (artikel 2.24 sub g), of als u gebruik maakt van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking, de mededingingsprocedure met onderhandeling of het innovatiepartnerschap.
Hoe om te gaan met dit risico?
Wenst u daarom een innovatieve oplossingen te laten ontwikkelen en/of in te kopen, dan is het belangrijk om een inschatting te maken van het risico op onrechtmatige staatssteun. In de tabel op pagina 16 van bijgaande publicatie zijn 6 situaties beschreven om het risico in te schatten.
Zeker in de situaties dat u een aanmerkelijk risico op onrechtmatige staatssteun loopt, is het aan te bevelen om voor gunning van de opdracht de geoffreerde prijs met de marktprijs te vergelijken. U kunt hiervoor bijvoorbeeld een marktconsultatie organiseren of een expert inschakelen. Daarnaast is het advies om zeker bij twijfel altijd de Europese Commissie te informeren over uw keuze.
Publicatie
In deze publicatie leest u een volledige (juridische) uiteenzetting.