SDG’s in inkoop- en aanbestedingsprocessen
De Sustainable Development Goals (SDG’s), ook wel de duurzame ontwikkelingsdoelen, bieden een framework van de internationale maatschappelijke uitdagingen en zijn wereldwijd geaccepteerd en herkenbaar. In totaal zijn er 17 doelstellingen die samenhangen met de thema’s: mens, milieu en welvaart.
Veel organisaties kiezen ervoor om aan de hand van de SDG’s over hun maatschappelijke bijdrage te communiceren. Dit doen zij door de doelen te relateren aan hun huidige activiteiten, bijvoorbeeld door deze te koppelen aan de behaalde resultaten van een aanbesteding.
Integreren ontwikkelingsdoelen
Wanneer u effectief een extra bijdrage aan de SDG’s wilt leveren met uw projecten, zult u de doelstellingen moeten integreren in de projectdoelstellingen. Op die manier geven de duurzame ontwikkelingsdoelen focus in de voorbereiding en uitvoering van het inkoopproject en levert dit daadwerkelijk impact op. Dit is niet eenvoudig; ondanks de 169 subdoelen en 247 indicatoren zijn de ontwikkelingsdoelen mogelijk te abstract om direct toe te passen in inkooptrajecten. U zult dus vaak een vertaling moeten maken naar uw project en zo de juiste focus bepalen.
In kaart brengen relevantie SDG’s
U doet dit door de impact van het project te analyseren aan de hand van de SDG’s en onderliggende indicatoren. Breng voor elk van de 17 doelstellingen in kaart wat de relevantie is voor dit project. Hierbij kunt u onder andere kijken naar:
- Wat zijn de belangrijkste duurzaamheidsdoelstellingen van uw organisatie?
- Waar liggen voor uw project de grootste risico’s en kansen?
- Aan welke SDG’s draagt u direct bij?
- Aan welke SDG’s draagt uw project indirect bij – bijvoorbeeld in de productieketen van uw product?
Prioritering en focus
Stel prioriteiten en focus op de belangrijkste SDG’s: op welke doelen kunt u de grootste positieve impact leveren en gelijktijdig negatieve impact op andere doelen voorkomen of beperken? Door te focussen op de meest relevante SDG’s voor uw organisatie kunt u de impact maximaliseren op deze doelstellingen. Vertaal deze doelen vervolgens naar meetbare doelstellingen en maatregelen die bruikbaar zijn voor inkooptraject. De onderliggende subdoelen en indicatoren kunnen hiervoor richting geven.
Relatie SDG's en MVI
Door maatschappelijk verantwoord in te kopen wordt vaak al (onbewust) bijgedragen aan de SDG’s. Deze tabel maakt de relatie tussen de thema’s Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) en de 17 SDG’s inzichtelijk. In hoeverre uw project samenhangt met de SDG’s, is altijd afhankelijk van de context, ambities van het inkooptraject en de uiteindelijke resultaten.
Toelichting
Om de verhouding tussen de MVI-thema’s en SDG's te bekijken, is de definitie van de thema’s zoals op PIANOo.nl gelegd naast de subdoelen en 247 indicatoren van de SDG's zoals bepaald door de Verenigde Naties (SDG Indicators List). Er is geen formele vertaalslag van deze universele lijst naar de Nederlandse context.
In de tabel is er een verband gelegd als een MVI-thema door publiek inkopen bijdraagt aan tenminste één subdoel in relatie tot ten minste één bijbehorende indicator van een SDG. Bij een direct verband komt het MVI-thema overeen met de SDG (oranje stip). Bij een indirect verband kan het MVI-thema, afhankelijk van de opdracht en de context, een bijdrage leveren aan een SDG (grijze stip). De verantwoording kunt u opvragen bij het vragenloket van PIANOo.
Tabel relatie MVI - SDG's
Door maatschappelijk verantwoord in te kopen draagt u bij aan SDG 12 (verantwoorde consumptie en productie). Als er sprake is van publiek-private samenwerking, wordt er ook een bijdrage geleverd aan doel 17 (partnerschappen om doelstellingen te behalen). Verder geldt:
- Milieu (inclusief biodiversiteit) draagt bij aan SDG 14 (leven in het water) en/of SDG 15 (leven op het land). Mogelijk kan een bijdrage geleverd worden aan subdoelen van SDG 2, 6, 11 en 12.
- Klimaat draagt bij aan SDG 13 (Klimaatactie). Mogelijk kan een bijdrage geleverd worden aan subdoelen van SDG 7 en 9.
- Circulariteit (inclusief biobased) draagt bij aan SDG 12 (verantwoorde consumptie en productie). Mogelijk kan een bijdrage geleverd worden aan subdoelen van SDG 8.
- Ketenverantwoordelijkheid (ISV) draagt bij aan SDG 8 (eerlijk werk en economische groei). Mogelijk kan een bijdrage geleverd worden aan subdoelen van SDG 1 en 2.
- Social return draagt bij aan SDG 8 (eerlijk werk en economische groei) en SDG 10 (minder ongelijkheid). Mogelijk kan een bijdrage geleverd worden aan subdoelen van SDG 1 en 4.
- Diversiteit en inclusie draagt bij aan SDG 10 (minder ongelijkheid). Mogelijk kan een bijdrage geleverd worden aan subdoelen van SDG 4, 5, 8 en 11.