Gebouwen
De overheid koopt jaarlijks voor ruim 14 miljard aan gebouwen en aanverwante zaken in. Daardoor zijn er veel mogelijkheden om maatschappelijke impact te maken en bij te dragen aan maatschappelijke doelen. Bijvoorbeeld uit het Klimaatakkoord.
Publieke en private bouwwerken die geen woonbestemming hebben, vallen onder utiliteitsbouw. Bij uiteenlopende gebouwen en terreinen met een publieke functie spreken we over maatschappelijk vastgoed. Van monument tot museum, gemeente- tot buurthuis, sportcomplex tot zorglocatie, school tot ministerie, en kazerne tot politie.
Inkoop gebouwen
Nederland werkt toe naar een circulaire en CO2-neutrale gebouwde omgeving in 2050. Hoe koopt u circulair, klimaatneutraal, klimaatadaptief, natuurinclusief en sociaal in?
Opdrachtgeven en financiering
Bij het geven van opdrachten in de gebouwde omgeving staat de (functionele) gebruikersbehoefte voorop. Aandachtspunten zijn de eigendomssituatie en financiering.
Contracteren
Een bouworganisatievorm gaat over de verdeling van uitvoeringstaken in een bouwproces. Contractvormen leggen gemaakte afspraken over taken en verantwoordelijkheden in het bouwproces juridisch vast.
Regelgeving, beleid en uitvoering
Om in 2050 een circulaire en CO2-neutrale gebouwde omgeving te hebben wordt er gewerkt met regelgeving, beleid en uitvoeringsinstrumenten.
Praktijk & Tools
Er zijn meerdere instrumenten, handreikingen en praktijkvoorbeelden met tips en mogelijke oplossingen om gebouwen (duurzaam) aan te besteden.