Inkoopsamenwerking
Inkoopsamenwerking is meer dan bundeling van inkoopvolumes. Door samenwerking kan meer kennis opgebouwd worden van producten, markten en bedrijven, kunnen transactiekosten en risico’s voor de deelnemende organisaties verminderen en de professionaliteit van de inkoop toenemen. PIANOo heeft alle 35 gemeentelijke inkoopsamenwerkingen in één landelijke kaart weergegeven.
Sinds 2009 brengt PIANOo de inkoopsamenwerkingen in Nederland in kaart. In 2018 telde PIANOo nog 50 samenwerkingsverbanden, inmiddels zijn dat er 35 (februari 2023). Het overzicht bevat ook samenwerkingsverbanden specifiek op het gebied van sociaal domein en afvalverwerking. Aanpassingen en suggesties kunt u melden via het Vragenloket.
Kaart inkoopsamenwerkingen
Op de kaart komen de volgende vormen van inkoopsamenwerkingen voor:
- Shared Service Center (gezamenlijke bedrijfsvoering, dus ook samenwerking op inkoopgebied)
- Ambtelijke fusie (gezamenlijke uitvoeringsorganisatie van meerdere gemeenten, die aangestuurd worden door de verschillende (autonome) gemeentebesturen)
- Inkoopbureaus (gezamenlijke inkoop)
- Kennisdeling
- Overige samenwerkingsverbanden
Daarnaast is er nog de vorm van samenwerken middels een aankoopcentrale. Deze vorm komt in Nederland niet of nauwelijks voor, maar buiten Nederland vaker. Het gaat hierbij om het doen van gezamenlijke aankopen via een aanbestedende dienst die op permanente basis diensten, leveringen en/of werken inkoopt voor de aangesloten aanbestedende diensten.
Een groot deel van de inkoopsamenwerkingen zijn gemeentelijke inkoopsamenwerkingen.
Kaart: Gemeentelijke inkoopsamenwerkingen in Nederland
Handreiking: In 3 stappen naar een inkoopsamenwerking
In deze handreiking leest u welke stappen u kunt ondernemen om uw inkoopproces verder te professionaliseren door middel van samenwerking. De handreiking is gebaseerd op de ervaringen van enkele structurele samenwerkingen uit de kaart van 2018.
Handreiking: In 3 stappen naar een inkoopsamenwerking
Grensoverschrijdende gezamenlijke aanbesteding
Wanneer aanbestedende diensten uit verschillende lidstaten gezamenlijk willen inkopen, is er sprake van een grensoverschrijdende gezamenlijke aanbesteding. De Europese Commissie heeft in maart 2017 een studie gepubliceerd waar onderzoek is gedaan naar grensoverschrijdende gezamenlijke aanbestedingen. Daarin is onderzocht waar de mogelijkheden liggen en welke belemmeringen er bestaan bij gezamenlijke aanbestedingen die de grenzen van lidstaten overschrijden.