Aan de slag met circulair inkopen
Circulaire inkoop is een belangrijk instrument in het aanjagen van de circulaire economie. Het stimuleert de productie en het (her) gebruik van circulaire producten en materialen en vergroot de markt.
Op deze pagina vindt u handvatten die bruikbaar zijn om met circulair inkopen aan de slag te gaan. Zo helpt de website ikwilcirculairinkopen.nl u op weg door middel van verschillende stappenplannen en vindt u informatie over het Versnellingsnetwerk Circulair Inkopen. Daarnaast kunt u concreet aan de slag met circulair inkopen in verschillende Buyer Groups duurzaamheid.
Ikwilcirculairinkopen.nl
Het platform Ikwilcirculairinkopen.nl van het Versnellingsnetwerk Circulair inkopen (VCI) richt zich op iedereen die betrokken is bij het inkoopproces. Dat gaat dus niet alleen over de eindgebruikers maar ook over de toeleveranciers. Die laatste groep moet bijvoorbeeld circulair inkopen om eindgebruikers een circulair aanbod te kunnen doen.
Stappenplan circulair inkopen
Dit stappenplan helpt alle betrokkenen bij het inkoopproces om circulair in te kopen. Het stappenplan is opgesplitst in 2 delen: interne organisatie en inkoopproces. Per stap ziet u de belangrijkste uitgangspunten en concrete actiepunten.
Stappen per rol
Welke rol speelt u als inkoper, opdrachtgever, projectleider, duurzaamheidsmanager, contractmanager of beleidsmaker? Bekijk per rol welke stappen er van belang zijn.
Ikwilcirculairinkopen.nl is een initiatief van het Versnellingsnetwerk Circulair Inkopen.
Versnellingsnetwerk Circulair Inkopen
Het VCI is een netwerk dat de verbinding tussen (publieke en private) inkopende organisaties en ketenpartners faciliteert, om zo ervaringen en nieuwe inzichten uit te wisselen. Om ervoor te zorgen dat alle partijen elkaar kunnen ontmoeten worden er verschillende netwerkactiviteiten en (online) evenementen georganiseerd. Het netwerk is een initiatief van Rijkswaterstaat, MVO Nederland, Nevi en PIANOo en wordt mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. Het VCI is het vervolg op de Green Deals Circulair Inkopen.
Ketensamenwerking - VCI buyer groups
Daarnaast ligt de focus op het realiseren van ketensamenwerking. Daarom leren inkopende organisaties binnen dit netwerk hoe ze moeten samenwerken met de ketenpartners en worden de nieuwe ervaringen met iedereen in de waardeketen gedeeld. Om deze ketensamenwerking te realiseren worden binnen het VCI buyer groups georganiseerd. Hierin werken (publieke en private) inkopende organisaties samen met ketenpartners aan het verduurzamen van een specifieke productgroep.
E-learning circulair inkopen
De GDCI bundelde de opgedane kennis en praktijkervaringen in een e-learning. De e-learning geeft betrokkenen bij het inkoopproces – van projecteider tot inkoper – in 21 modules stap voor stap meer inzicht in de uitdagingen van circulair inkopen en de oplossingen die voorhanden zijn.
MVI-criteriatool
Met behulp van de MVI-criteriatool verzamelt u snel de meest recente MVI-criteria voor uw inkoopdocument. U kunt zowel geschiktheidseisen, selectiecriteria, eisen, gunningscriteria als contractbepalingen selecteren. Daarbij kunt u kiezen uit 3 ambitieniveaus en ziet u tevens wat de relevante duurzaamheidsthema’s zijn waarop het criterium betrekking heeft.
Buyers groups duurzaamheid
Binnen een Buyer Group werken publieke en private opdrachtgevers gezamenlijk aan een gedeelde marktvisie en -strategie op het verduurzamen van een specifieke productcategorie. Door deze visie en strategie te implementeren in de aanbestedingspraktijk wordt de markt om duurzame en circulaire oplossingen te ontwikkelen die passen bij een concrete, breed gedragen behoefte. Het Rijk, IPO, VNG en UVW zin in 2020 gestart met deze Buyer Groups duurzaamheid.