Actuele uitspraken aanbestedingsrecht week 36
In week 36 zijn er 4 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. De uitspraken gaan over: Stichting Het Drentse Landschap niet aangemerkt als gegadigde, terecht uitgesloten wegens prestaties uit het verleden, niet duidelijk dat alle 4 de overeenkomsten werden opgezegd en e-mail is besluit als bedoeld in de zin van de Awb.
Stichting Het Drentse Landschap niet aangemerkt als gegadigde
De gemeente Aa en Hunze is van plan een stuk grond te verkopen aan een camping, om uit te kunnen breiden. De stichting Het Drentse Landschap (HDL) komt tegen het plan van de gemeente op, omdat ook zij het perceel wil kopen. De gemeente wil de bestemming van het perceel wijzigen in recreatie en alleen in dat geval verkopen, terwijl HDL het perceel met geen ander doel dan de huidige bestemming - natuur - wil kopen. Om die reden kan HDL volgens de gemeente überhaupt niet als gegadigde worden aangemerkt. Dat heeft HDL naar het oordeel van de voorzieningenrechter niet, althans onvoldoende weersproken. (ECLI:NL:RBNNE:2024:3440, Rechtbank Noord-Nederland, Datum uitspraak 3 september 2024, Datum publicatie 3 september 2024)
Samenvatting: Stichting Het Drentse Landschap niet aangemerkt als gegadigde
Terecht uitgesloten wegens prestaties uit het verleden
Op 29 april 2024 heeft de Politie aan [appellante] meegedeeld dat zij heeft geconstateerd dat bij een schoonmaakaanbesteding twee uitsluitingsgronden (Prestaties uit het verleden en Valse verklaring) van toepassing zijn en dat zij daarom voornemens is [appellante] van verdere deelname uit te sluiten. Volgens het hof heeft de voorzieningenrechter met juistheid geoordeeld dat de vraag in het UEA naar prestaties uit het verleden een feitelijke vraag is, namelijk of een eerdere overheidsopdracht (onder andere) tot vroegtijdige beëindiging heeft geleid. [appellante] heeft deze vraag ten onrechte met ‘nee’ beantwoord. Ook heeft [appellante] de geboden mogelijkheid voor zelfreinigende maatregelen volgens het hof niet benut. Het hof bekrachtigt het vonnis van de voorzieningenrechter. (ECLI:NL:GHDHA:2024:1438, Gerechtshof Den Haag, Datum uitspraak 27 augustus 2024, Datum publicatie 4 september 2024)
Samenvatting: Terecht uitgesloten wegens prestaties uit het verleden
Niet duidelijk dat alle 4 de overeenkomsten werden opgezegd
Eind 2018 hebben de gemeente Tiel en de eiser 4 overeenkomsten gesloten. Eind 2021 heeft gemeente Tiel een overeenkomst opgezegd tegen 31 december 2023, als de initiële looptijd verstrijkt. Partijen verschillen van mening over de vraag of gemeente Tiel daarmee ook de overige 3 overeenkomsten heeft opgezegd. De rechtbank volgt gemeente Tiel niet in haar betoog dat de opzeggingsbrief zo moet worden uitgelegd dat daarmee alle overeenkomsten werden opgezegd. Zij heeft immers zelf erkend dat in de brief per abuis alleen de overeenkomst brede school is opgezegd en dat zij ten tijde van het opstellen van de brief bovendien niet had gedacht aan de overige drie overeenkomsten. Onder die omstandigheden valt niet in te zien hoe dan van [eiser] mag worden verwacht uit die brief wél te hebben begrepen dat alle vier de overeenkomsten werden opgezegd. (ECLI:NL:RBGEL:2024:5636, Rechtbank Gelderland, Datum uitspraak 7 augustus 2024, Datum publicatie 4 september 2024)
Samenvatting: Niet duidelijk dat alle 4 de overeenkomsten werden opgezegd
Email is besluit als bedoeld in de zin van de Awb
Op 12 juni 2020 hebben eiseres en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een dienstverleningsovereenkomst gesloten met als onderwerp “Open house toetredingsprocedure inzake Persoonlijke Gezondheidsomgeving”. De Open House regeling is inmiddels afgelopen. De minister is in februari 2024 een niet-openbare Europese aanbestedingsprocedure gestart. De vraag die de rechtbank moet beantwoorden is of een e-mail van 24 januari 2023 een besluit is in de zin van de Awb (Algemene Wet Bestuursrecht). De rechtbank oordeelt dat die e-mail van 24 januari 2023, waarin de minister heeft medegedeeld de factuur niet te zullen voldoen, moet worden aangemerkt als een besluit als bedoeld in artikel 1:3, eerste lid, van de Awb. (ECLI:NL:RBZWB:2024:5831, Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Datum uitspraak 23 augustus 2024, Datum publicatie 4 september 2024)
Samenvatting: Email is besluit als bedoeld in de zin van de Awb
In het dossier Jurisprudentie vindt u 2 rubrieken met uitspraken.
Een lijst met samenvattingen van uitspraken van het Hof van Justitie EU en de Nederlandse rechters, inclusief bovenstaande uitspraken. Deze lijst wordt wekelijks aangevuld.
Een lijst met de belangrijkste uitspraken van het Hof van Justitie EU, de Hoge Raad, gerechtshoven en rechtbanken. Gerubriceerd naar onderwerp en per onderwerp vindt u adviezen.