Actuele uitspraken aanbestedingsrecht week 33
In week 33 zijn er 4 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. De uitspraken gaan over: Informatie en bewijsmiddelen zijn effectief gecontroleerd, alsnog terzijde leggen inschrijving in implementatiefase toegestaan, geen herbeoordeling maar nieuwe gunningsbeslissing en bedrijfsvertrouwelijke informatie hoeft niet gegeven te worden.
Informatie en bewijsmiddelen zijn effectief gecontroleerd
Bij een Europese openbare aanbesteding voor de levering van (fysieke) trainingsacteurs en dramadocenten van de Staat (ministerie van Defensie) heeft Equipe bezwaar gemaakt tegen het voornemen tot gunning van perceel 3 aan Agressiepreventie, omdat zij van mening is dat die onderneming niet voldoet aan de referentie-eis. De rechter vindt dat de Staat heeft voldaan aan zijn verplichting om de door de Agressiepreventie verstrekte informatie en bewijsmiddelen effectief te controleren. De Staat heeft ook het overnamecontract bekeken om te beoordelen of kan worden aangenomen dat de ervaring van de LLC daadwerkelijk is overgegaan op Agressiepreventie. De rechter is van oordeel dat de Staat heeft gedaan wat redelijkerwijs kan worden gevergd. (ECLI:NL:RBDHA:2024:12966, Rechtbank Den Haag, Datum uitspraak 23 juli 2024, Datum publicatie 15 augustus 2024)
Samenvatting: Informatie en bewijsmiddelen zijn effectief gecontroleerd
Alsnog terzijde leggen inschrijving in implementatiefase toegestaan
De Hogeschool Rotterdam heeft een Europese openbare aanbestedingsprocedure georganiseerd voor de levering van inhuurprofessionals inclusief brokerdienstverlening en inhuursysteem (VMS) en gegund aan Yacht. Tijdens de implementatiefase heeft de Hogeschool aan Yacht meegedeeld dat zij heeft geconcludeerd dat het inhuursysteem van Yacht niet voldoet aan de daaraan in de aanbesteding gestelde eisen, en wil de inschrijving alsnog terzijde leggen. Yacht vordert de Hogeschool te gebieden die beslissing in te trekken. De rechter acht het echter begrijpelijk dat de stellingen van Yacht onvoldoende vertrouwen hebben gegeven aan de Hogeschool en wijst het gevorderde af. (ECLI:NL:RBDHA:2024:12976, Rechtbank Den Haag, Datum uitspraak 5 augustus 2024, Datum publicatie 15 augustus 2024)
Samenvatting: Alsnog terzijde leggen inschrijving in implementatiefase toegestaan
Geen herbeoordeling maar nieuwe gunningsbeslissing
Digidact heeft een Europese aanbesteding gehouden voor de levering van en ondersteunende dienstverlening bij ICT-hardware. Pro Warehouse meent dat de beoordeling van haar inschrijving door Digidact op meerdere punten onbegrijpelijk en onjuist is. De rechter stelt dat de mededeling van de gunningsbeslissing niet (de) kenmerken en relatieve voordelen van de inschrijving van ARP bevat. Dit leidt tot de conclusie dat de huidige gunningsbeslissing geen stand kan houden. Anders dan Pro Warehouse meent leidt het gebrek er niet toe dat de inschrijving(en) opnieuw moet(en) worden beoordeeld. Digidact moet aan Pro Warehouse een nieuwe gemotiveerde gunningsbeslissing doen toekomen. (ECLI:NL:RBOBR:2024:3717, Rechtbank Oost-Brabant, Datum uitspraak 07 juni 2024, Datum publicatie 16 augustus 2024)
Samenvatting: Geen herbeoordeling maar nieuwe gunningsbeslissing
Bedrijfsvertrouwelijke informatie hoeft niet gegeven te worden
Pekflex heeft deelgenomen aan de door de Gemeente Brunssum georganiseerde aanbesteding voor het onderhoud van de plantsoenen en boomspiegels 2024-2027. De Gemeente heeft op 11 maart 2024 medegedeeld dat de keus voor perceel 2 niet op Pekflex was gevallen. Op 15 maart 2024 heeft Pekflex tegen het besluit bezwaar gemaakt en – onder meer – aangekaart dat de winnaar een abnormaal lage prijs geboden heeft. De door de Gemeente gegeven informatie voldoet naar het oordeel van de rechter aan het informeren op hoofdlijnen, zoals in het Sopra-arrest wordt vereist. De rechter is van oordeel dat met verstrekking van informatie over de hoeveelheid manuren en de efficiënte werkwijze, de Gemeente bedrijfsvertrouwelijke informatie van Lux Cernit zou prijsgeven. De Gemeente hoeft die informatie daarom niet te geven. (ECLI:NL:RBLIM:2024:5294, Rechtbank Limburg, Datum uitspraak 6 augustus 2024, Datum publicatie 19 augustus 2024)
Samenvatting: Bedrijfsvertrouwelijke informatie hoeft niet gegeven te worden
In het dossier Jurisprudentie vindt u 2 rubrieken met uitspraken.
Een lijst met samenvattingen van uitspraken van het Hof van Justitie EU en de Nederlandse rechters, inclusief bovenstaande uitspraken. Deze lijst wordt wekelijks aangevuld.
Een lijst met de belangrijkste uitspraken van het Hof van Justitie EU, de Hoge Raad, gerechtshoven en rechtbanken. Gerubriceerd naar onderwerp en per onderwerp vindt u adviezen.