Elk project heeft invloed op de duurzaamheid van de leefomgeving
Of er nu veel of weinig aandacht is voor duurzaamheid: elk project in de openbare ruimte heeft invloed op de duurzaamheid van de leefomgeving: positief of negatief. Inkoop kan als middel een belangrijke aanjager zijn als het gaat om het verduurzamen van deze projecten.
De manier waarop wordt ingekocht heeft invloed op de duurzaamheid van de opdracht. De inkoopfunctie kan in dit traject dus een belangrijke rol vervullen.
Eigen context
Elk project heeft een eigen specifieke context met betrekking tot de duurzame leefomgeving. Denk hierbij aan zaken als de ontwikkelfasen, materialisatie, kwaliteit van de natuur en het milieu, betrokkenheid van mensen en nog veel andere zaken.
Lees meer over de context van elk project in relatie tot de duurzame leefomgeving in het onderdeel Inkoopbehoefte vaststellen.
In de praktijk: vervangen deklaag
De deklaag van een gemeentelijke weg wordt vervangen. Een project zonder integraal duurzame insteek is gericht op het 1 op 1 vervangen van de huidige deklaag door een nieuwe, waarbij vooral wordt gekeken naar zaken als kwaliteit en kosten. Een meer integraal duurzame benadering kijkt breder: als de weg toch open ligt, kunnen we dan direct meer doen?
Hoe staat het met waterafvoer en het riool? Kunnen we meer groen realiseren en zo de biodiversiteit bevorderen? Hoe zit het met de duurzaamheid van de gebruikte materialen van de weg? Is er een mogelijkheid om vrijkomende materialen van de weg her te gebruiken? Kunnen we direct iets doen om de verkeersveiligheid te vergroten? Kunnen we bewoners betrekken bij de verduurzaming? Vragen die erop gericht zijn meerwaarde te creëren, niet alleen op functioneel vlak van de weg, maar ook op andere thema’s zoals veiligheid, biodiversiteit, circulariteit en klimaatadaptatie.