De rol van de inkoper bij het verduurzamen van de leefomgeving
In het ideale geval wordt de duurzame ambitie van een project bij het formuleren van de opdracht vastgesteld. Is dit niet gelukt? Probeer dan vanuit de inkoopfunctie duurzaamheid alsnog in het project te krijgen.
In het ideale geval wordt de duurzame ambitie van een project in voorbereidings- c.q. planvormingsfase, dus bij het formuleren van de opdracht, vastgesteld. Daar kunnen en moeten dit soort afwegingen worden gemaakt en vastgelegd, ook omdat in deze fase de budgetten worden geraamd en beschikbaar worden gesteld. De praktijk is echter dat dit niet altijd gebeurt. In deze situaties ligt er een kans om vanuit de inkoopfunctie duurzaamheid alsnog in het project te krijgen.
In de praktijk:
‘Inkoop is geen doel maar een middel. Elke organisatie is anders georganiseerd en doorloopt de stappen in het inkoopproces op zijn eigen manier. Maar overal geldt: vanuit de inkoopfunctie kun je als organisatie veel doen op gebied van integrale duurzaamheid. Maak hierin maximaal gebruik van de ruimte die de wetgeving ons hierin biedt.’
Ralph Rheiter, Inkoopmanager GWW en BOUW, Inkoop Bureau Midden Nederland
Voor inkopers van aanbestedende diensten
Het ‘integraal afwegingskader duurzame leefomgeving’ is speciaal opgesteld voor inkopers van overheden en is te gebruiken bij de inkoop van producten of diensten in de openbare ruimte. De focus ligt op de rol van de inkoper:
- hoe past zijn/haar project in de duurzame leefomgeving
- welke raakvlakken heeft het
- welke kansen zijn er om direct te verduurzamen en zo extra toegevoegde waarde te creëren, bijvoorbeeld op het gebied van biodiversiteit, klimaatadaptatie of circulariteit.
Neem duurzame leefomgeving mee in elke aanbesteding
Het afwegingskader daagt uit om elk project te bekijken in de context van de duurzame leefomgeving, om te laten zien wat de impact is, wat de kansen zijn voor verduurzaming van het project en wat nog meer binnen bereik komt, als de kaders van het project worden opgerekt. Het helpt om, samen met het projectteam en de bestuurder te bespreken hoe het project in de openbare ruimte ook een integraal duurzame ambitie kan krijgen en hoe daaraan concreet invulling wordt gegeven.