Bewuste keuze Maximaal duurzaam of Quick wins
Dit afwegingskader duurzame leefomgeving geeft u inzicht in welke kansen er vanuit de inkoopkracht van een organisatie zijn om het project duurzamer te maken. Op basis van dit inzicht kunt u in gesprek gaan met het projectteam en bijvoorbeeld de bestuurder over deze kansen zodat er een bewuste keuze gemaakt kan worden voor verduurzaming binnen het project.
Het afwegingskader is zo geschreven dat deze voor alle betrokkenen duidelijk maakt welke kansen er liggen op gebied van duurzaamheid en wat daarvan het concrete resultaat is.
Keuzes die u kunt maken
Integrale afweging, maximaal duurzaam
Zijn de kansen groot en er is er tijd en ruimte in het project om in te zetten op maximale duurzame impact? Dan loont het de moeite om terug te gaan naar de tekentafel en in te zetten op een echt integraal duurzame leefomgeving. Dan kunt u samen met het projectteam een voorstel doen en dit bespreken met de bestuurder.
Maximaal duurzaam valt vooral in fase 1 en 2 van de planvorming van projecten:
- Fase 1: formuleren opdracht. Bestuurder kijkt naar de duurzame ambitie, de beleidsdoelen, het budget, planvorming, bepaalt de kaders en de inkoopstrategie.
- Fase 2: Voorbereiding en uitwerking opdracht. In deze fase is het projectteam verantwoordelijk voor de projectorganisatie, de planning, de VO en DO, het uitwerken van de inkoopstrategie, de marktconsultatie en het opstellen van de aanbestedingsstukken.
Quick wins
Soms is een project al zover op weg dat maximale duurzaamheid niet meer realistisch is. Toch zijn er altijd nog maatregelen die u kunt nemen die leiden tot direct duurzamer resultaat. Wat kan er extra binnen het huidige project en budget en wat levert dat op? Dat kunt u samen met het projectteam bespreken.
Quick wins vallen vooral in fase 3 en 4 van de planvorming van projecten:
- Fase 3: Aanbesteden. In deze fase verzorgt de inkoopfunctie het aanbesteden op basis van de inkoopstrategie, de duurzaamheidsaspecten worden opgenomen als eis of wens en er wordt zoveel mogelijk vrijheid gegeven aan de markt.
- Fase 4: Uitvoering. In deze fase komt het monitoren van duurzaamheidsafspraken aan bod. Ook wordt gerapporteerd over de duurzaamheidsresultaten, het project wordt geëvalueerd en de uitkomsten worden gedeeld voor een leereffect.
Het doel van het ‘integraal afwegingskader duurzame leefomgeving’ is dat er in elk project in de openbare ruimte een bewuste keuze wordt gemaakt om te verduurzamen. Integraal duurzaam met een maximale impact, of met een quick win naar direct resultaat.
Visualisatie van het inkoopproces
Visualisatie van het inkoopproces met de 2 mogelijkheden voor verduurzaming. Het schema laat zien hoe deze 2 keuzes passen binnen de diverse fasen van de planvorming van projecten.
Klik op de afbeelding voor grote weergave.