Bepaal beleidsdoelen en SDG’s voor een duurzame leefomgeving
Geef aan aan welke beleidsdoelen en SDGs het project een bijdrage levert. Maak vervolgens een afgewogen keuze welke beleidsdoelen en SDG’s er prioriteit krijgen.
Koppeling project met beleidsdoelen
Een integraal duurzame leefomgeving biedt meerwaarde op meerdere beleidsvelden. De volgende stap in het bepalen van een duurzame ambitie is het in beeld brengen aan welke concrete beleidsdoelen dit project kan bijdragen. Hiervoor is het handig om in beeld te brengen aan welke specifieke beleidsdoelen van uw organisatie dit project een bijdrage kan leveren. Elke organisatie heeft zijn eigen specifieke indeling in beleidsterreinen, maar voor een integraal duurzame leefomgeving gaat het om het vervullen van doelen op de volgende beleidsvelden:
- Natuur en biodiversiteit
- Energie en klimaatverandering
- Circulariteit
- Milieukwaliteit van bodem, water en lucht
- Ruimtelijke kwaliteit landschap
- Prettige leefomgeving (sociaal)
- Economie & innovatie
Duurzame leefomgeving en de SDG’s
Steeds meer overheden toetsen haar beleidsdoelen aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Het ontwikkelen en beheren van een integraal duurzame openbare ruimte levert eveneens een aantoonbare bijdrage aan meerdere van deze SDG’s. Concreet kan het bijdragen aan de volgende doelen:
- Doel 3: Goede gezondheid en welzijn
- Doel 6: Schoon water en sanitair
- Doel 7: Betaalbare en duurzame energie
- Doel 9: Industrie, innovatie en infrastructuur
- Doel 11: Veerkrachtige en duurzame steden en gemeenschappen
- Doel 12: Duurzame consumptie en productie
- Doel 13: Klimaatactie
- Doel 15: Leven op het land
- Doel 16: Vrede, justitie en sterke publieke diensten
- Doel 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken
Prioriteiten stellen
Vanuit het overzicht van relevante beleidsdoelen is het van belang om prioriteiten te stellen in het realiseren van de beleidsdoelen vanuit uw project. U kunt niet met elke project alle doelen bereiken. Om tot een afgewogen keuze te komen kunt u per beleidsdoel aangeven hoe belangrijk dit is. Vanuit deze ‘weging’ kunt u vervolgens uw ambitie bepalen voor het project.
Methodes
Er zijn verschillende methodes waarmee u dit proces kunt doorlopen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van het Ambitieweb, zoals dat gebruikt wordt binnen de Aanpak Duurzaam GWW, of met de methode van NL Gebiedslabel of BREEAM-NL Gebied. Deze methodes worden in het onderdeel Ambitie bepalen verder toegelicht. Het zijn handige hulpmiddelen om zowel het proces als de inhoud te faciliteren.
Kortom:
- Aan welke beleidsdoelen kan dit project een bijdrage leveren?
- Aan welke SDG-doelen kan dit project een bijdrage leveren?
- Met welke methode doorloopt u het proces van prioriteiten stellen?