Ambitie bepalen voor een duurzame leefomgeving
Om te zorgen dat uw ambitie tijdens de uitvoeringsfase daadwerkelijk wordt behaald is het handig om met een integrale methodiek te werken. Er zijn verschillende methodieken die u hiervoor kunt gebruiken, afhankelijk van de aard van uw project.
Welke instrumenten zijn er?
PIANOo heeft voor u een overzicht gemaakt van instrumenten (keurmerken, labels, certificaten en methodieken). Inclusief een beschrijving en overzicht van de inhoudelijke beleidsvelden die gedekt worden.
Methoden volledig integrale afbakening
Er zijn 3 methodes die een volledig integrale afbakening hebben:
NL Gebiedslabel
Het NL Gebiedslabel is een methodiek om van een project in de leefomgeving de mate van integrale duurzaamheid te beoordelen en mee te nemen in de ontwerp-, uitvoerings- en beheerfase van een gebied. Het maakt alle relevante duurzaamheidsaspecten meetbaar en verbeterbaar. De resultaten worden vertaald in een duurzaamheidspaspoort waarop de mate van duurzaamheid wordt weergegeven met scores die lopen van A tot en met G.
Dit biedt de mogelijkheid om een minimale score te vragen bij een inkoop/overheidsopdracht. Bovendien kan na realisatie/oplevering gemonitord worden of deze ambities daadwerkelijk gerealiseerd zijn.
BREEAM-NL Gebied
Met BREEAM-NL Gebied wordt een compleet gebied op duurzaamheid beoordeeld. Dat kan een herontwikkeling van bestaande gebieden zijn, maar ook het certificeren van nieuwe gebiedsontwikkelingen is mogelijk. BREEAM-NL Gebied is als methode zeer volledig en internationaal erkend. Deze methode is bij uitstek geschikt voor grote projecten met internationale uitstraling en eisen.
De resultaten worden vertaald in een certificaat met een score die loopt van ‘Pass’ (1 ster) tot en met ‘Outstanding’ (5 sterren).
Aanpak duurzaam GWW
De Aanpak Duurzaam GWW is een werkwijze om duurzaamheid in GWW-projecten een plaats te geven. Bij deze aanpak draait het om het doorlopen van de stappen in de opeenvolgende fases van het project, van analyse van de vraag tot en met de afweging en toetsing van duurzaamheid. Voor elke fase heeft de Aanpak Duurzaam GWW hulpmiddelen ontwikkeld.
Het resultaat van deze methode wordt in de verschillende projectfases en met de beschikbare hulpmiddelen vastgelegd. Hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld de Omgevingswijzer, het Ambitieweb, DuboCalc, de CO2-prestatie-ladder en een toetsing aan EMVI-criteria.
Kortom:
- Aan de hand van welke methode bepaalt u uw ambitie?
- Op welke wijze legt u de projectdoelen vast?
- Heeft u georganiseerd dat u (aan de hand van deze methode) ook monitort u of de ambitie ook daadwerkelijk behaald wordt?