Internationale ontwikkelingen duurzame leefomgeving
De noodzaak en meerwaarde van een duurzame leefomgeving worden wereldwijd erkend. Steeds meer ontwikkelingen, beleid en wetgeving is hierop gericht. Een kort overzicht van de belangrijkste beleidsontwikkelingen.
Wereld
Op wereldniveau zijn de Sustainable Development Goals en het klimaatakkoord van Parijs de belangrijkste ontwikkelingen.
Sustainable Development Goals (SDG’s)
De Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn 17 doelen die door de Verenigde Naties in 2015 zijn vastgesteld om in 2030 van de wereld een betere plek te maken.
Klimaatakkoord van Parijs
Het klimaatakkoord van Parijs uit 2015 heeft als doel de opwarming van de aarde beperken tot ruim onder de 2 graden Celsius, met een duidelijk zicht op 1,5 graden Celsius. Het akkoord is wereldwijd door ongeveer 200 landen ondertekend. Om dit doel te halen hebben EU-lidstaten met elkaar afgesproken dat de EU in 2030 minimaal 55% minder broeikasgassen moet uitstoten. Nederland werkt momenteel op nationaal niveau aan 49% minder uitstoot in 2030 en 95% minder uitstoot in 2050, maar het is niet uitgesloten dat de doelstelling voor 2030 nog verder wordt verscherpt.
Europa
Op Europees niveau is de Green Deal de belangrijkste ontwikkeling.
Green Deal
De doelstelling van de Green Deal is het oude groeimodel van de economie te vervangen door een nieuw groeimodel dat is gebaseerd op duurzaamheid. Onderdeel van de Green Deal zijn onder andere het realiseren van de energietransitie, het bevorderen van biodiversiteit en het realiseren van de circulaire economie.
Het doel van de Green Deal is om van Europa het eerste klimaatneutrale continent te maken. Deze doelstelling wil de Europese Commissie realiseren met behulp van het ‘Fit for 55’-pakket, volgens Commissievoorzitter Ursula von der Leyen “een van de meest ambitieuze hervormingen van het EU-beleid ooit”. Het ‘Fit for 55’ pakket bestaat uit meerdere wetsvoorstellen, die er voor moeten zorgen dat de doelstellingen van de Green Deal worden gehaald. Met als doel Europa in 2050 een klimaatneutraal continent.