Meerwaarde duurzame leefomgeving
Extreem weer, verdwijnende insecten, schadelijke stoffen. Het is noodzaak dat u rekening houdt met een duurzame leefomgeving.
Maatschappelijke uitdagingen
Door rekening te houden met een duurzame leefomgeving draagt u als aanbestedende dienst bij aan vele maatschappelijke uitdagingen en geeft u invulling aan bestaand en toekomstig beleid. Het is dus zowel noodzaak, als een kans om de inrichting en het gebruik van de openbare ruimte te optimaliseren.
Een duurzame leefomgeving draagt bij aan:
- vergroten van de biodiversiteit, o.a door natuur-inclusief te bouwen
- tegengaan en opvangen van de effecten van klimaatverandering
- verbeteren van de leefbaarheid en gezondheid in de stad
- stimuleren van hergebruik en de circulaire economie
- verhogen van de waarde van vastgoed
Verstoorde balans in de natuur
Steeds vaker worden we geconfronteerd met de verstoorde balans in de natuur. Zoals extremer weer (hitte èn droogte), het verdwijnen van insecten, vogels, zoogdieren maar ook door het overschrijden van wettelijke normen, zoals Stikstof, Fosfaat, PFAS, etc. Het wetenschappelijke bewijs voor de meerwaarde van een duurzame leefomgeving is overtuigend. Steeds meer beleid richt zich dan ook op het herstel van de balans in de natuur.
Biodiversiteit
Wereldwijd groeit het besef dat biodiversiteit wel eens het belangrijkste thema kan zijn van de verduurzaming van onze leefomgeving. Zonder biodiversiteit is er geen leven op aarde mogelijk. De biodiversiteit loopt echter al jaren terug als gevolg van menselijke activiteiten, waardoor leefgebieden van dier- en plantsoorten snel kleiner worden. Het vergroten van de biodiversiteit is daarom essentieel.
Dat is niet alleen belangrijk in natuurgebieden, maar ook in onze steden en dorpen. Natuur in de stad heeft namelijk ook veel voordelen voor de mens. Zo draagt het bij aan de gezondheid van de leefomgeving doordat bomen fijnstof opnemen en helpt het bij het bestrijden van plaagdieren, om maar eens twee van de vele voordelen te noemen.
Klimaatverandering
De invloed van klimaatverandering wordt een steeds duidelijker en urgenter. Er komen meer en heviger regenbuien, extremere temperaturen en steeds langere periodes van droogte voor. Een integraal duurzaam ingerichte openbare ruimte heeft een dempende werking op de temperatuur in de stad op hete zomerdagen, kan water bufferen tijdens hevige regenbuien, dat vervolgens weer beschikbaar komt in periodes van droogte.
In de praktijk: renovatie van een gemaal
Gemalen zijn bijzonder nuttig: ze malen overtollig water vanuit polders naar rivieren, voeren water aan om het water op peil te brengen en zorgen voor een goede waterkwaliteit door middel van doorspoeling van het water.
Als een gemaal gerenoveerd moet worden dan is dit een mooie kans om dit op een integraal duurzame manier te doen. Daarbij kijkt u niet alleen naar de functionele, technische aspecten van het gemaal, maar ook naar andere aspecten.
Hoe zit het met de omgeving? Kan het gemaal vis, vogel en/of insect vriendelijk worden gerenoveerd? Kan er een educatie functie aan toe worden gevoegd, waarmee het waterschap kan laten zien wat het belang en het risico van water is en belangrijke bijdrage het gemaal levert? Vragen die ertoe kunnen leiden dat er niet alleen een toekomstbestendig functioneel gemaal komt, maar deze ook daarnaast aantoonbaar extra duurzame meerwaarde biedt.