Nederlandse ontwikkelingen duurzame leefomgeving
De Nederlandse overheid heeft belangrijke stappen gezet op gebied van Maatschappelijke verantwoord inkopen (MVI), ook wel duurzaam inkopen. Denk aan de ontwikkelde duurzaamheidscriteria en de Greendeal Circulair Inkopen.
- Duurzaamheidscriteria:
er zijn duurzaamheidscriteria ontwikkeld. MVI-criteriatool - MVOI:
de verschuiving van MVI naar Maatschappelijk Verantwoord opdrachtgeven en inkoop (MVOI). Pagina Van MVI naar MVOI - Greendeal Circulair Inkopen:
ikwilcirculairinkopen.nl helpt bij het circulair inrichten van het inkoopproces met tips en praktijkvoorbeelden. Ikwilcirculairinkopen.nl - Duurzame GWW:
manifest Duurzaam GWW 2030, Aanpak Duurzaam GWW en diverse andere inkoopinstrumenten. Duurzaam GWW
Recente beleidsontwikkelingen, bijvoorbeeld gericht op natuur inclusief bouwen en het realiseren van een gezonde en groene stad, sturen aan op een integrale aanpak van het werk in de openbare ruimte. Het besef groeit dat het daarom belangrijk is om die benadering ook meer tot zijn recht te laten komen bij de inkoop. Dit geldt bij uitstek voor inkopen gericht op de fysieke leefomgeving. Deze worden voor een heel groot deel door regionale en vooral lokale overheden uitgevoerd.
Belangrijkste beleidsontwikkelingen
De belangrijkste ontwikkelingen in Nederland:
Klimaatwet
In Nederland is in 2019 de Klimaatwet ingevoerd. Deze Klimaatwet bevat de doelen van 49% minder CO2-uitstoot in 2030 en maar liefst 95% minder CO2-uitstoot in 2050 (beiden ten opzichte van 1990). Om het doel voor 2030 te kunnen halen heeft de Nederlandse overheid met bedrijven en maatschappelijke organisaties een Klimaatakkoord gesloten.
Nederland Positief
Het Nederlandse aanpak op gebied van biodiversiteit is vastgelegd in de natuurambitie ‘Nederland Natuurpositief’ uit 2019. Deze ambitie is van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de provincies gezamenlijk. In de natuurambitie staat dat natuur niet alleen in natuurgebieden versterkt moet worden, maar ook in de steden. Steden en stedelijke gebieden moeten meer groen krijgen.
Nederland Circulair in 2050
Het Rijksbrede programma 'Nederland Circulair in 2050' uit 2016 heeft als doel de realisatie van een volledig circulaire economie in 2050, met in 2030 als tussendoel 50% minder gebruik van primaire grondstoffen.
Omgevingswet
Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet ingevoegd. Een gezonde fysieke leefomgeving is een van de vier verbeteringen die met de Omgevingswet beoogd wordt, ook wordt intersectorale samenwerking bevordert. In de Nationale Omgevingsvisie (onderdeel van de Omgevingswet) is veel aandacht voor bevordering van natuur en biodiversiteit in de steden.