Hoe regel ik het intellectuele eigendom?
Antwoord:
Bij innovatiegericht inkopen komen innovatieve en technische oplossingen kijken. Als een publieke organisatie de intellectuele eigendomsrechten behoudt (wat nog vaak de praktijk is), zult u hiervoor moeten betalen en kan de prikkel van betrokken bedrijven om te innoveren en te zoeken naar nieuwe oplossingen beperkt zijn.
NL Octrooicentrum heeft samen met onder andere Rijkswaterstaat en CROW een alternatieve werkwijze met de open licentie uitgewerkt. Opdrachtnemers behouden de intellectuele eigendomsrechten, terwijl de opdrachtgever een licentie krijgt voor het gebruik, inclusief onderhoud, of een licentie voor het herhaaldelijk toepassen van een innovatieve oplossing. Per object worden dan royalties betaald op basis van de open licentie.
Andere alternatieve werkwijzen
- Gebruikslicentie (vaste prijs per eenheid of afhankelijk van het aantal gebruikers): De prijs laten afhangen van het bedrag dat een leverancier in een later stadium op de markt kan verdienen.
- Upfront licentie; Laat bedrijven zelf een schatting maken van de te vergoeden R&D kosten, die door een panel van deskundigen wordt geëvalueerd.
- Ex-post of ex-ante licentie: Gedurende een bepaalde periode wordt gerapporteerd over de verkoop door de opdrachtnemer aan de opdrachtgever.
U kunt een marktconsultatie gebruiken om te toetsen wat een passende werkwijze is.
Tot slot geldt generiek dat wanneer u het intellectuele eigendomsrecht bij de markt belegt, u minder afhankelijk bent van de markt als u meerdere marktpartijen contracteert voor de opdracht. Deze partijen laat u elk een innovatieve oplossing ontwikkelen die uitwisselbaar zijn met elkaar. Deze uitwisselbaarheid kan worden geborgd door raakvlakken te standaardiseren. Het voordeel van deze strategie is onder andere dat de opdrachtgever minder afhankelijk wordt.