Terugblik deelsessie ‘EU wet- en regelgeving’ - PIANOo-congres 2024
Het PIANOo-congres 2024 stond in het teken van ‘aanbesteden is keuzes maken’. De sessie over nieuwe EU wet- en regelgeving en de impact op aanbestedingen was razend populair. Dit mede vanwege de (aankomende) gevolgen van onder meer de EU Green Deal, digitalisering en allerlei geopolitieke ontwikkelingen.
Veel bezoekers kozen voor de deelsessie over nieuwe Europese regels en de impact ervan op de aanbestedingspraktijk. Er komt de aankomende tijd een flinke hoeveelheid nieuwe wet- en regelgeving op ons af. We zijn de vrijblijvendheid van deze regels inmiddels voorbij. De experts Mariska Verseveld (PIANOo), Roger Zee en Julot Vaessen (EZK) deelden waarom de Europese Commissie (EC) zich in toenemende mate laat horen als het gaat om inkopen en aanbesteden en wat dat praktisch gezien betekent voor aanbestedende diensten.
Inkoopmacht inzetten: groen, sociaal én innovatiegericht aanbesteden
Om met de ‘waarom’-vraag te beginnen: maar liefst 14% van het Bruto Nationaal Product van de EU wordt aanbesteed. In de EU is sinds 2014 afgesproken dat met inkoop zoveel mogelijk groen, sociaal en innovatiegericht wordt aanbesteed. Het bleek dat de afspraken omtrent deze vorm van strategisch aanbesteden te vrijblijvend zijn om de doelen te behalen op het gebied van duurzaamheid, sociaal beleid en innovatie (EU Green Deal, Parijs-akkoord, VN Sustainable Development Goals). Daarom wordt er nu gewerkt aan verplichtingen in de vorm van sectorale wet- en regelgeving. De Regeling bevordering schone wegvoertuigen (Rbsw) en de Batterijverordening zijn daar voorbeelden van.
Het onderwerp Geopolitiek leidt door de hectiek in de wereld ook tot nieuwe Europese wetgeving, met grote impact binnen de Nederlandse aanbestedingspraktijk. Overigens staat dit los van het eerder genoemde strategisch aanbesteden. Op het gebied van eerlijke handel heeft Nederland bijvoorbeeld te maken met de Foreign Subsidies Regulation (FSR). Deze regeling moet het mogelijk maken om in te grijpen als er een marktverstoring dreigt vanwege staatssteun uit landen buiten de EU. Staatssteun kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat leveranciers uit deze landen met een lagere prijs kunnen inschrijven op Europese aanbestedingen dan leveranciers binnen de EU.
Volledig verslag
Lees meer in het volledige verslag van de deelsessie 'De impact van nieuwe Europese regels op de aanbestedingspraktijk’