Whitepaper Circulaire Businesscase
Een van de grote opgaven in de transitie naar een circulaire bouweconomie is om te kunnen rekenen aan circulaire keuzes. Met de ervaring van verschillende projecten stelt Copper8 daarom een nieuw raamwerk voor: de circulaire businesscase. Deze lichten zij verder toe in de whitepaper Circulaire Businesscase. (februari 2021)
In de kern is de circulaire businesscase een sturingsmechanisme waarin een integraal afwegingskader voor een gebouw ontstaat. Dit is anders dan de huidige manier waarop de milieukosten vaak worden meegenomen: als toetsingsmechanisme naderhand. Door vroegtijdig de werkwijze van de circulaire businesscase toe te passen kunnen keuzes op financieel, ecologisch en in de toekomst ook sociaal vlak op een heldere manier worden afgewogen.
Toepassing circulaire businesscase
Het toepassen van de circulaire businesscase is niet eenvoudig. Binnen en tussen organisaties zullen verhoudingen moeten veranderen om écht te kunnen sturen op meervoudige, lange termijn waardecreatie. Bij de transitie naar de circulaire economie is de uitdaging immers dat de investeringen en baten vaak versnipperd zijn in de productie- en gebruiksketen – in de bouw is dat niet anders. Van belang is dat de ecologische impact, zowel in negatieve als positieve zin, integraal onderdeel wordt van het afwegingskader. Daarmee wordt een reëel beeld geschetst van zowel de kosten als over toekomstige waarde. Er ligt een rol voor onder meer opdrachtgevers, beleggers, ontwikkelaars, adviseurs én voor opleidingsinstituten om de stap te maken naar de circulaire businesscase.
Aanbevelingen whitepaper
Copper8 doet een aantal aanbevelingen:
- Stel traditionele denkpatronen ter discussie
- Stap in rekenmodellen over van bouwbudget naar gebouwbudget
- Betrek beleggers vroegtijdig
- Creëer andere verdienmodellen voor ontwikkelaars
- Vraag circulaire businesscase uit in aanbestedingen en gronduitgiftes
- Leid bouwkostenadviseurs breder op