Stap 1: Verken nieuwe technologieën
In de eerste stap van het Stappenplan inkopen van digitale technologieën bestudeert u welke nieuwe technologieën er zijn, of nog ontwikkeld worden, en welke hiervan nuttig zijn voor de doelen van uw organisatie.
Het oriënteren op de ontwikkelingen in de markt geeft u een eerste overzicht van mogelijke oplossingen. Het is immers jammer als op een later moment blijkt dat er (digitale) innovaties opkwamen die zeer goed op uw behoefte kunnen inspelen, maar u die ontwikkelingen niet op het vizier had. Door met een onbevangen blik naar verschillende oplossingen te kijken, komen ideeën naar boven die u van tevoren niet had bedacht.
Als startpunt voor deze verkenning kunt u op zoek gaan naar publicaties of nieuwsberichten over:
- nationale sleuteltechnologieën,
- resultaten van onderzoek op technische universiteiten, hogescholen en kennisinstituten. Of vraag eens rond bij een aantal overheidsorganisaties welke innovatieve ontwikkelingen zij zien langskomen,
- resultaten van proefprojecten bij andere overheden,
- uitkomsten van een ‘hackathon’ of een SBIR,
- resultaten van een ‘marktverkenning’ of ‘marktconsultatie’,
- nieuwe patenten en octrooien,
- aangeboden technologie van bedrijven en kennisinstellingen via een innovatieloket.
- Kennis binnen publiek-private samenwerkingen (de Nederlandse AI Coalitie en de Dutch Blockchain Coalition)
Sta open voor nieuwe ideeën
Bij innovatie draait het om het genereren van nieuwe ideeën. Bij het verkennen van nieuwe technologieën is het bovenal belangrijk om open te staan voor nieuwe ontwikkelingen en vrij te kunnen denken over ontwikkelrichtingen.
Veel organisaties zijn op zoek naar mogelijkheden om werkzaamheden slimmer uit te voeren en raken geïnspireerd door een technologie die ze tegenkomen. Een illustratie hiervan is de inzet van drones door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Na berichtgeving over drones kwam binnen de organisatie de vraag op of deze technologie ook waardevol zou zijn voor hen.
Tijdens de verkenning bleek dat ‘remote sensing’ toepasbaar is. Deze technologie zorgt er voor dat de NVWA informatie uit onder andere beelddata kan halen. Daardoor zijn sommige werkzaamheden efficiënter uit te voeren, zoals de inspectie van visserijen door middel van drones.
In de afgelopen jaren is het gebruik van de remote sensing technologie uitgebreid naar uiteenlopende toepassingsgebieden. Zoals overstromingsgebieden vastleggen, landbouwpercelen opmeten en giftige stoffen in de lucht detecteren. Ook leidde het tot verdere doorontwikkeling: bijvoorbeeld het gebruik van AI bij de inhoudherkenning van beeldmateriaal voor automatische detectie van ziektebeelden van gewassen.
Een dergelijke verkenning van nieuwe ideeën gold eveneens voor de Nationale Politie. Na berichtgeving over de ontwikkelingen bij de NVWA, legde de Nationale Politie verbanden met eigen vraagstukken en zocht contact. Zo ontstond een toekomstvisie: de techniek die de NVWA gebruikt bij de opsporing van kadavers (overleden dieren) is potentieel kansrijk als opsporingshulpmiddel bij de Politie tijdens onderzoek naar een cold-case (onopgelost levensdelict).