Terugkijken: Wetenschapsmiddag Innovatiegericht Inkopen - 2 december 2021
Op donderdag 2 december 2021 organiseerde PIANOo de Wetenschapsmiddag Innovatiegericht Inkopen. In hoog tempo werden de deelnemers meegenomen in recent wetenschappelijk onderzoek van innovatiegericht inkopen. Professoren en onderzoekers, studenten van Universiteit Utrecht, Universiteit Maastricht en Universiteit Twente deelden hun inzichten en ideeën met deelnemers en elkaar. Vanwege het internationale karakter was deze wetenschapsmiddag in het Engels. Dit gaf de gelegenheid om de Nederlandse kennis te verbinden aan het Europese netwerk van PIANOo en anderstalige deelnemers en sprekers te kunnen betrekken.
De middag werd gehost door Maurice van Rooijen, specialist Innovatiegericht Inkopen bij PIANOo. Na de start droeg hij de touwtjes snel over aan en was er een warm welkom door Floris den Boer, nu nog coördinerend Adviseur Innovatiegericht Inkopen bij PIANOo. Dit was zijn laatste publieke optreden voor PIANOo, want Den Boer start per 1 januari 2022 als beleidsadviseur bij DG Water.
Naast waarderende woorden voor sprekers en deelnemers had Floris den Boer een boodschap aan het bedrijfsleven en kennisinstellingen die een innovatieve bijdrage kunnen leveren. 'Voor innovatiegericht inkopen kan de innovatiekracht van deze bedrijven en kennisinstellingen worden omarmd.' Hij refereerde hierbij aan de Kamerbrief die minister Blok van Economische Zaken 29 november 2021 naar de Tweede Kamer stuurde. In deze brief wordt ook een werkgroep innovatiegericht inkopen aangekondigd. Wij zien deze wetenschapsmiddag als ondersteunend voor deze werkgroep.
'De wetenschap geeft ons toetsbare verklaringen en voorspellingen over innovatiegericht inkopen. Deze inzichten zijn van grote waarde voor alle aanbestedende diensten, de werkgroep en in het bijzonder haar leden. Zij willen de innovatiekracht omarmen en moeten daar soms interne uitdagingen voor het hoofd te bieden,' aldus Den Boer.
Anne Rainville - 'Green public procurement in European countries; A framework to enhance innovation'
Assistant Professor Anne Rainville van het Copernicus Instituut van Universiteit Utrecht verzorgde vervolgens de keynote 'Green public procurement in European countries; A framework to enhance innovation'. Als actief lid van de werkgroep Innovatiegericht Inkopen verwerkte zij in haar presentatie ook punten uit het gesprek van de werkgroep in de ochtend.
In haar presentatie betoogde Rainville dat naast serviceverbetering en kostenreductie, innovatie en duurzaamheid secundaire doelen van openbare aanbestedingen zijn. Eerdere studies hebben soorten aanbestedende diensten geïdentificeerd die innovatiegerichte aanbestedingen in heel Europa uitvoeren. Tot nu toe is er nog geen vergelijkbaar onderzoek gedaan naar de kenmerken van groene overheidsopdrachten (GPP). Een nieuwe studie van Rainville en masterstudent Milan Jens van het Copernicus Institute of Sustainable Development vult deze onderzoekslacune op. Ze keken naar aankondigingen van contracten in 8 Europese landen om te bepalen welke factoren verband houden met groen inkopen. Bevindingen kunnen worden gebruikt om beleidsmaatregelen te informeren die zijn gericht op bepaalde sectoren, aanbestedingsprocedures en landen waar groene overheidsopdrachten (GPP) achterblijven.
Zie haar inspirerende presentatie met een mooi inzicht op SBIR terug in onderstaande opname.
Robert Suurmond - 'The sense and non-sense of Early Supplier Involvement'
Aansluitend volgde de introductie van Assistant Professor Dr. Robert Suurmond, universitair docent bij Universiteit Maastricht, die zijn onderzoek voltooide bij Professor Finn Wynstra aan de Erasmus Universiteit. Vanwege de laatste publieksactiviteit van Floris den Boer voor PIANOo wilde professor dr. Charles Wessner deze introductie heel graag verzorgen. Wessner is spreker, onderzoeker en schrijver met een brede kijk op mondiaal innovatiebeleid en wordt internationaal gezien als autoriteit op het gebied van innovatiegericht inkopen en SBIR in het bijzonder. Momenteel doceert hij Global Innovation Policy aan de Georgetown University.
Wessner is onder de indruk van Suurmonds onderzoek, zo laat hij blijken in zijn introductie. Suurmond kan zich wat hem betreft scharen bij de besten van de wereld kan. Met zijn focus op de supply chain is zijn onderzoek meer relevant dan ooit. 'Juist omdat er meer naar de culturele aspecten wordt gekeken,' aldus Wessner. Suurmonds analyse beschrijft volgens Wessner wat er is zonder te oordelen of het ene beter is dan het andere. 'Het helpt met de vraag wat de incentives zijn voor de inkoopprofessional.' De complete introductie - een enthousiaste mini-lecture innovatiegericht inkopen - kunt u terugzien in onderstaande video.
In zijn onderzoek ‘Unraveling the dimensions of supplier involvement and their effects on new product development performance(NPD)’ en zijn presentatie laat Robert Suurmond zien dat uitgebreide leveranciersbetrokkenheid positieve effecten heeft op de efficiëntie en effectiviteit van NPD, terwijl eerdere betrokkenheid van leveranciers slechts tot op zekere hoogte de NPD-efficiëntie en niet de effectiviteit beïnvloedt.
In zijn presentatie laat Robert zien dat Early Supplier Involvement op dit moment meer Later Supplier Involvement lijkt te zijn. Om zijn publiek in deze mindset mee te nemen gebruikte Robert de bedrijven Quooker, Damen Shipyard en Toyota als voorbeelden. Zijn onderzoek is een hoogwaardige meta-analyse van 11.420 NPD-projecten en is niet voor niets door de Journal of Supply Chain Management verkozen tot winnaar van de Best Paper Award 2020.
Suurmond benadrukt dat zijn onderzoek gericht is op productontwikkeling in de private markt en gericht is op innovatie en niet op inkoop. Het gaat ook over customer involvement en niet alleen supplier involvement, waarin marktconsultaties en de goede dialoog aangaan van belang zijn.
Meer over Suurmonds onderzoek en de introductie van Charles Wessner in onderstaande video.
Masterstudenten Universiteit Utrecht – 'Application of design contest as a procurement procedure in subjects and countries'
Na Robert Suurmond was het de beurt aan masterstudenten Science and Business Management on Public Procurement van de Universiteit Utrecht, Regina Voss, Odile Reiminger en Tijmen van Straten voor het verzorgen van een pitch over hun onderzoek.
Professor Fredo Schotanus van Universiteit Utrecht wees de Werkgroep Innovatiegericht Inkopen op hun kijk vanuit andersoortige vakgebieden. Een sterke analyse en introductie door Professor Dr. Louise Knight, Professor Publieke Sector en Gezondheidszorg van Universiteit Twente gaf de presentatie een krachtige start.
De vraag hoe vaak de prijsvraag in Nederland wordt ingezet was opmerkelijk, temeer wij een creatief beeld van onszelf hebben. De studenten geven aan dat Nederland ver achterblijft. In Frankrijk is de procedure ongeveer 15 keer zo 'populair' als in Nederland. Dit geldt ook voor landen als Spanje, Roemenië en Zweden. Het is duidelijk dat de procedure veel populairder is in landen als Frankrijk (1.35% van het totaal aantal aanbestedingen), Estland, Slowakije, Oostenrijk, Duitsland en Polen. Ze eindigden hun presentatie met een goede overdenkende vraag: Wat zou meer opleveren een open of een gesloten wedstrijd?
Meer over hun onderzoek en de introductie van Louise Knight in onderstaande video.
Volgende Wetenschapsmiddag Innovatiegericht Inkopen
Ter afsluiting gaf Rolf Zeldenrust Msc., adviseur Innovatiegericht Inkopen bij PIANOo en opvolger van Floris den Boer in de Werkgroep Innovatiegericht inkopen een vooruitblik naar de volgende wetenschapsmiddag Innovatiegericht Inkopen. Die PIANOo van plan is te organiseren in mei 2022, mogelijk in samenwerking met Procure2innovate (P2I), het Europese netwerk van expertisecentra op het gebied van innovatiegericht inkopen.