Terugkijken: Kick-off De Week van Beter Aanbesteden 2022
Van goed naar nog #BeterAanbesteden, dat is waar De Week van #BeterAanbesteden om draaide. Een werkweek vol inspirerende gesprekken, verdiepingssessies, tips en nieuwe tools. De week startte op 28 maart met een online kick-off. Hierin kwam uitgebreid aan bod wat aanbesteders en ondernemers van het programma Beter Aanbesteden kunnen verwachten. Kijk de uitzending nu terug. (april 2022)
Kloppend hart
De Week van #BeterAanbesteden werd georganiseerd door de 4 partners van het programma Beter Aanbesteden: het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, VNG, VNO-NCW/MKB-Nederland en PIANOo. Aan tafel bij host Anouschka Laheij gaan zij met elkaar in op het belang van het programma. “Elkaar beter begrijpen en aanbesteden beter laten werken, voor ondernemers en de overheid.”
Prettig contact, dialoog, elkaar leren kennen, maar ook ontwikkelen met impact, zijn termen die zowel de partners als online deelnemers noemen op de centrale vraag ‘Waar gaat jouw aanbestedingshart sneller van kloppen?’.
Met:
- Michiel Boots - Chief Economist en directeur Algemene Economische Politiek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat
- Leendert-Jan Visser - Directeur MKB-Nederland
- Rob Jonkman - Wethouder Gemeente Opsterland, Voorzitter VNG Taskforce Inkoop en Aanbesteden
- Vincent Stokman - Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) - Afdelingsmanager van o.a. PIANOo, Expertisecentrum Aanbesteden
Samenwerkingsladder
Dialoog bevorderen tussen aanbestedende diensten en ondernemers staat centraal in het programma Beter Aanbesteden. Waarom? 'Een goede samenwerking vergt onderling vertrouwen. Dat gaat niet vanzelf', licht programmamanager Niels van Ommen toe aan de hand van de samenwerkingsladder. 'Om de top van de ladder (een goede samenwerking) te bereiken, moet je elkaar eerst leren kennen. Als je elkaar goed kent ga je elkaar beter begrijpen en waarderen.'
Van Ommen introduceert ook de actielijnen van Beter Aanbesteden: regionale ondersteuning door regiomanagers, bijeenkomsten, projecten en ondersteuning bij eigen initiatieven. Die in de volgende onderdelen (en video’s) uitgebreider aan bod komen.
Regiocontact en bijeenkomsten
Aan tafel gaan 2 van de 3 regiomanagers van Beter Aanbesteden, Hans Bakker en Tjeerd Planting, vervolgens in op de verbindende rol die zij in de regio’s vervullen. 'Kennis ophalen bij aanbestedende diensten en ondernemers en die delen, zowel binnen als buiten de regio. Zodat we van elkaar leren en elkaar weten te vinden.' Dat gebeurt ook tijdens de kennissessies, verdiepingssessies en marktdagen van Beter Aanbesteden.
Lotte van der Klein en Alex van Duist inkoopadviseurs bij Hollands Kroon vertellen hoe zij het werken met de regiomanager ervaren.
Projecten om de inkooppraktijk
Naast regiocontact en bijeenkomsten zet Beter Aanbesteden met projecten in op het verbeteren van de inkooppraktijk. Sander Bastianen, senior adviseur bij het programma, gaat kort in op enkele van de 19 projecten die sinds eind 2021 zijn opgestart: Inkoop en accountscontrole, een model aanbestedingskalender, houding en gedrag bij samenwerking en bijeenkomsten inkoop versus verkoop.
Ondersteuning voor lokale initiatieven
Het besef dat de dialoog tussen aanbestedende diensten en ondernemers beter kan, blijkt wel uit de woordenwolk met verbeterpunten die deelnemers voor de kick-off vulden. De wil om te verbeteren is er. Beter Aanbesteden biedt daar ondersteuning bij.
Aan tafel passeren nog een keer de mogelijkheden de revue, maar komt ook een nieuwe regeling aan bod die ondersteuning biedt aan lokale initiatieven die bijdragen aan het verbeteren van de aanbestedingspraktijk.
Meer informatie
Van de verdiepingssessies zijn geen video's beschikbaar. Hou de agenda goed in de gaten voor meer verdiepingssessies en andere bijeenkomsten van Beter Aanbesteden. Of volg het programma op LinkedIn om op de hoogte te blijven van nieuwe activiteiten.
Meer over het programma Beter Aanbesteden.