Buyer Group Kantoormeubilair
De markt voor kantoormeubilair is al geruime tijd sterk in beweging. Circulariteit is binnen deze productcategorie een belangrijk thema waarop fors wordt ingezet door de aanbestedende diensten en de markt. In zo'n 5 jaar zijn er 225 aanbestedingen gepubliceerd die betrekking hadden op kantoormeubilair en dit aantal zal de komende jaren verder toenemen. Een mooie kans om deze verduurzamingsslag door te zetten en de markttransformatie in deze sector verder aan te jagen!
Kantoormeubilair bestaat uit het meubilair dat wordt gebruikt in kantoren, vergaderzalen, algemene ruimten en thuiswerkplekken binnen een grote diversiteit aan organisaties. De vraag binnen dit segment verschoof in de afgelopen jaren van de aankoop van nieuw meubilair naar het uitvragen van circulaire dienstverlening gericht op het onderhouden, repareren en refurbishen van bestaand meubilair en het leveren van gebruikt meubilair. Bij de aanschaf van nieuw meubilair wordt rekening gehouden met de principes van de circulaire economie, waaronder:
- Losmaakbaarheid en toekomstige herbruikbaarheid van onderdelen en materialen.
- Toepassing van hergebruikt en biobased materiaal.
- Een zo laag mogelijke klimaat- en milieu-impact.
De markt speelt hierop in. Veel aanbieders kiezen voor nieuwe businessmodellen waarin circulaire dienstverlening een belangrijke rol speelt. Ook zijn er nieuwe partijen die zich uitsluitend richten op circulaire dienstverlening en/of het aanbieden van gebruikt meubilair. Er zijn ook marktpartijen die de focus juist leggen op het ontwikkelen van (nieuwe) producten die hoog scoren op circulaire eigenschappen.
Trends en ontwikkelingen kantoormeubilair
- Hybride werken en ’activity based working’: de functie van het kantoor is, mede door de coronaepidemie verschoven. Kantoren worden nu meer gebruikt als een ontmoetingsplek en vergaderlocatie en minder als plek voor individueel (beeldscherm)werk. Hierdoor wijzigt ook de behoefte aan meubilair en is er bijvoorbeeld meer vraag naar informele zitjes, belcellen en specifieke oplossingen voor videoconferencing. Daarnaast verdient ook de thuiswerkplek aandacht.
- Duurzaamheid: belangrijke onderwerpen zijn circulaire economie (waaronder het gebruik van biobased materialen) en de vermindering van CO2-uitstoot.
- Mensgerichte duurzaamheidsthema’s: Vooral bij levensduur verlengende activiteiten (zoals onderhouden, repareren en refurbishen) worden mensen ingezet met afstand tot de arbeidsmarkt (via Social Return) en er is al aandacht voor Internationale Sociale Voorwaarden (ISV).
- Het creëren van een vitale werkomgeving: aandacht voor een omgeving waar medewerkers optimaal kunnen functioneren en het beste uit zichzelf kunnen halen, een omgeving die gezondheid bevordert, inspireert en bijdraagt aan medewerkerstevredenheid.
- Vervolgstappen met circulair kantoormeubilair met oog voor andere MVOI-thema’s.
Voor wie?
De Buyer Group Kantoormeubilair is bedoeld voor publieke organisaties die binnen 2 jaar starten met voorbereidingen voor een aanbesteding van kantoormeubilair waarbij Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI) in het algemeen en het onderwerp circulariteit in het bijzonder centraal staan.
Doel
Het doel van deze Buyer Group is het verder harmoniseren van de vraag naar circulair kantoormeubilair. Dit zorgt ervoor dat marktpartijen in staat worden gesteld om duurzame keuzes te maken en te investeren in nieuwe circulaire oplossingen. We doen dit door kennisuitwisseling te faciliteren en kennisontwikkeling te stimuleren.
Wat gaan we doen?
Gedurende een traject van 2 jaar zoeken we als Buyer Group naar mogelijkheden om verduurzaming verder aan te jagen en proberen we oplossingen te vinden voor mogelijke obstakels in circulair inkopen en aanbesteden. Voorbeelden hiervan zijn optimaal hergebruik met zo weinig mogelijk transportbewegingen en het beoordelen, meten en monitoren van circulariteit. Afhankelijk van de (andere) hulpvragen van de deelnemers gaan we deze en andere onderwerpen samen beetpakken.
We beogen dat de deelnemende organisaties hun aanbesteding circulair uitvragen met oog voor kansen om aan te sluiten op andere MVOI-thema’s, zoals Social Return en ketenverantwoordelijkheid (ISV). Dit doen we binnen de mogelijkheden die de markt biedt én met ambitie. We ontwikkelen als Buyer Group relevante informatie voor de deelnemers zoals een marktvisie en inkoopstrategie. En we delen geleerde lessen met elkaar.
Deze informatie ontsluiten we via deze site en we delen actief de resultaten op relevante plekken om de bredere doelgroep van (publieke) inkopende organisaties te bereiken. Deze bredere doelgroep kan de geleerde lessen van de Buyer Group gebruiken in de eigen inkoop- en aanbestedingspraktijk.
Professionele begeleiding
Deze Buyer Group is een initiatief van de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Waterstaat. Hans Boemendaal (PIANOo) begeleidt als projectleider en inhoudelijk deskundige de deelnemers van de Buyer Group.
Waarom deelnemen?
Deelname aan de Buyer Group levert veel voordelen op.
- Je maakt deel uit van een lerend landelijk netwerk en komt zo in verbinding met anderen die op een duurzame en ambitieuze manier circulair kantoormeubilair inkopen en aanbesteden.
- Je kunt rekenen op strategische, praktische en juridische ondersteuning bij je inkooptraject(en).
- Je kunt gebruik maken van de kennis en ervaring van koplopers en experts vanuit andere invalshoeken.
- Je levert een waardevolle bijdrage aan de verduurzaming van de markt voor kantoormeubilair.
Deelname aan de Buyer Group is niet vrijblijvend. Van vertegenwoordigers van de deelnemende organisaties verwachten we dat ze actief kennis en ervaring inbrengen en bijdragen aan het succes van de Buyer Group.
Meer informatie en aanmelden
Wil je deelnemen aan deze Buyer Group? Stuur dan een mail naar buyergroups@pianoo.nl en deel je opgaven. We kunnen dan samen verkennen of deelname jou op weg helpt om de duurzaamheidsambities van jouw organisatie te realiseren en op welke manier je een bijdrage kan leveren aan het succes van de Buyer Group. Deelname aan de Buyer Group is kosteloos.