Terugblik webinar Circulair inkopen energieneutrale en onderhoudsarme Cruquiusbrug
De provincie Noord-Holland heeft de ambitie om de Cruquiusbrug te vernieuwen en wil een circulaire, energieneutrale en onderhoudsarme brug realiseren. Maar hoe werkt dat precies, het inkopen van zo’n ambitieus en circulair project? En welke hobbels moeten daarvoor genomen worden? Daarover ging het webinar Circulair inkopen energieneutrale en onderhoudsarme Cruquiusbrug op 8 september 2022. (oktober 2022)
De Cruquiusbrug (Noord-Holland) is een belangrijke verbinding tussen Hoofddorp en Heemstede en is toe aan een opknapbeurt. Voor de provincie Noord-Holland is deze vernieuwing een ambitieus project. Diederik Heij (adviseur Maatschappelijk Verantwoord Inkopen bij PIANOo) ging in gesprek met Petra Muskens (contractmanager provincie Noord-Holland), Godard Croon (adviseur How to Change) en Wouter Boekhold (projectleider Van Hattum en Blankevoort).
Ambitiebepaling
Dit webinar stond in het teken van de voorbereidings- en aanbestedingsfase van het inkoopproject. Petra Muskens schets hoe de provincie aan de slag is gegaan met het bepalen van projectambities door middel van een ambitiessessie. Hierin werd de projectdefinitie van circulariteit bepaald, werden de ambities geformuleerd en werd een prioritering van de ambities opgesteld. Godard Croon geeft als tip om voldoende de tijd te nemen voor een goede ambitiebepaling en dit ook vroegtijdig in het traject te doen. Wanneer de ambitie helder is en hier intern draagvlak voor is, kan dat richting geven aan de rest van het project.
Trechteren
Voor de aanbesteding is gekozen voor een concurrentiegerichte dialoog, waarbij de winnaar plaatsneemt in een bouwteam. Door deze keuze is er veel ruimte om met marktpartijen na te denken over oplossingsrichtingen voor het realiseren van de ambities. De aanbestedingsprocedure is daarbij opgedeeld in 2 fasen: een eerste dialoogfase (‘trechterfase’) om de visie te bespreken en een tweede dialoogfase rondom de opgave. De opzet van deze eerste fase is om het aantal partijen terug te brengen naar maximaal 3, om te voorkomen dat er te veel partijen deelnemen in de dialoogfase. Daarnaast biedt deze ronde de mogelijkheid om vroegtijdig met de potentiële inschrijvers in te zoomen op de complexiteit van de duurzaamheidsambities van het project. Wouter Boekholt benadrukt hierbij dat complexe opgaven vragen om goede dialogen tussen opdrachtnemer en opdrachtgever waarbij voldoende ruimte is om met elkaar van gedachten te wisselen.
Gunnen op 100% duurzaamheid
Een uniek onderdeel van het project is dat de inschrijving wordt gedaan voor een vaste prijs. Daarbij is er een taakstellend budget meegegeven, waarbinnen het ontwerp en de realisatie plaats moeten vinden. Als gevolg van deze keuze vindt de inschrijving volledig plaats op kwaliteit. Hierdoor kunnen de inschrijvers zich volledig focussen op hoe ze de duurzaamheidsambities denken te realiseren binnen het gestelde budget. De inschrijving van aannemerscombinatie Van Hattum en Blankevoort/Hollandia Infra geeft in het Plan van Aanpak veel invulling aan de gestelde ambities. Daarnaast leidt het plan tot een mogelijke milieukostenindicator (MKI) reductie van 64% ten opzichte van een referentieontwerp. Hierdoor gebruikt de brug op basis van het uitgewerkte plan van aanpak straks slechts 24.000 kWh per jaar vergeleken met een referentie van 50.000 kWh.
Webinar Terugkijken
Tweeluik
Dit webinar – met de focus op de voorbereidings- en aanbestedingsfase – is onderdeel van een tweeluik. Begin 2023 zal het tweede webinar plaatsvinden dat zich focust op de bouwteamfase en de samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.
Handreiking
De provincie Noord-Holland ontwikkelde een handreiking waarin de achtergrond van dit ambitieuze inkooptraject wordt geschetst. In de handreiking worden waardevolle lessen uit de voorbereidende fase en de aanbestedingsprocedure gedeeld.