Terugblik netwerkbijeenkomst Diversity Day 2022
Op 4 oktober 2022 vierde Nederland Diversity Day. PIANOo en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap organiseerden een netwerkevenement voor aanbestedende diensten en bedrijven. Met een inhoudelijk programma om Diversiteit & Inclusie (D&I) in aanbestedingen te bevorderen. Iedereen die zich bezighoudt met D&I was welkom. (oktober 2022)
De deelnemers zijn welkom geheten door Selda Akbal, strategisch adviseur D&I bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Haar verhaal ademt dat je lef, moed en doorzettingsvermogen nodig hebt om echt met D&I aan de slag te kunnen gaan: ”Het is een proces van vallen en opstaan. En als het lukt, geeft het verrijking!” Je hebt de juiste mindset, reflectie en omgevingsbewustzijn nodig om een inclusieve samenleving te krijgen.
Marktvisie D&I bij inhuur:
In een diverse en inclusieve samenleving wordt iedereen gelijk behandeld. Ongeacht wie ze zijn, van wie ze houden, waar ze vandaan komen of waar ze in geloven. Samenwerking met diverse mensen levert meer innovatie en betere producten en diensten op, die aansluiten bij de maatschappij.
Toepassen D&I
Na de opstart nam dagvoorzitter Marianne Oomen, adviseur MVI bij PIANOo Expertisecentrum Aanbesteden, het stokje over en was het tijd om elkaar iets beter te leren kennen. Gelukkig stak niemand zijn hand op bij de vraag: ‘wie denkt dat het vandaag over social return gaat?’. De video Meer innovatiekracht bij de rijksoverheid door diversiteit en inclusie van Denk Doe Duurzaam over duurzame inzetbaarheid nam de deelnemers verder mee in het thema en de mogelijkheden rondom het toepassen van D&I. Marieke van der Aa, categoriemanager Duurzame Inzetbaarheid Rijksoverheid lichtte de video toe: “Het gaat over jezelf zijn. Talent als basis, diversiteit als kracht. Want verschil verrijkt!”
Mogelijkheden D&I
De deelnemers gingen uiteen in 3 deelsessies om met elkaar te praten over de mogelijkheden van D&I.
- PIANOo liet de deelnemers in subgroepen nadenken over welke mogelijkheden er zijn voor D&I in aanbestedingen. Hierbij gaven de deelnemers aan dat partijen de juiste vragen moeten stellen aan de juiste mensen/doelgroep(en). Bijvoorbeeld door een programma van eisen tegen te laten lezen door een representatieve groep eindgebruikers of een ervaringsdeskundige te betrekken. De conclusie van de deelsessie was: denk niet vóór elkaar, maar met elkaar.
- De Haagse Inkoopsamenwerking (UBR|HIS) heeft de nieuwe eisen en gunningscriteria die zij hebben ontwikkeld op gebied van D&I bij marktpartijen getoetst op haalbaarheid en wenselijkheid. Uit de deelsessie bleek dat de deelnemers voldoende ruimte geven aan de leveranciers, zodat zij echt iets kunnen betekenen op het gebied van D&I. Tijdens de uitvoeringsfase hebben zowel de opdrachtgever als opdrachtnemer verantwoordelijkheden om doelstellingen op het gebied van D&I te behalen.
- De Buyer Group Inhuur van personeel en adviesdiensten heeft de marktvisie D&I bij inhuur gepresenteerd. Deelnemers gaven aan dat zij de discussie tussen marktpartijen en aanbestedende diensten waarderen. Verder was de boodschap: begin met het openbaar maken van je eigen visie op D&I en vraag leveranciers hetzelfde te doen. Ga in gesprek, want samen kom je verder.
Plenaire afsluiting: samen met elkaar
De plenaire afsluiting gaf de deelnemers een inkijkje in wat besproken was in de andere deelsessies. De gezamenlijke conclusie was: samen, met elkaar, want verschil verrijkt (de opdracht)! Zo zetten we samen een stap in de goede richting: een maatschappij waarin we ieders unieke talenten waarderen en benutten.
Meer informatie
Dossier: Diversiteit en Inclusie