RAW bestek en raamovereenkomst
Bij een RAW-bestek (de standaard bestekssystematiek in de Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW)-sector) laat u in een bestek en tekeningen precies vastleggen wat de gewenste oplossing is. De aannemer brengt dit ontwerp vervolgens tot uitvoering. Bij een RAW-raamovereenkomst is vooraf niet bekend welke en hoeveel werkzaamheden er gerealiseerd moeten worden. De hoeveelheid wordt tijdens de uitvoering van het werk bepaald.
De afkorting RAW komt van Rationalisatie en Automatisering Grond-, Water- en Wegenbouw. Het beheer en het onderhoud van de RAW-systematiek is in handen van CROW.
RAW besteksystematiek
Wanneer de uitvoering apart wordt uitbesteed, gebeurt dit in de GWW sector vrijwel altijd op basis van de RAW systematiek. Dit is een stelsel juridische, administratieve en technische voorwaarden voor het samenstellen van contracten. Het vormt de basis voor het maken van bestekken volgens een gestandaardiseerde, uniforme methode. De RAW geldt als het belangrijkste standaardbestek in de GWW en wordt al ruim 30 jaar toegepast in Nederland.
De RAW is aangepast aan de Aanbestedingswet 2012 en ook zijn de duurzaamheidscriteria voor de GWW verwerkt in de standaard RAW bestekteksten.
RAW raamovereenkomst
Bij een RAW raamovereenkomst is vooraf niet bekend welke en hoeveel werkzaamheden gerealiseerd dienen te worden. Er is onzekerheid over de aard en omvang van de totale prestatie, van tijd en locatie voor specifieke werkzaamheden en over de totale omzet in de looptijd van de overeenkomst. Voor werkzaamheden bij calamiteiten is dit handig, maar ook gladheidsbestrijding is een praktisch voorbeeld. Vooraf is te bepalen wanneer en hoe vaak er gestrooid moet worden. De hoeveelheid wordt dus tijdens de uitvoering van het werk bepaald. De RAW raamovereenkomst biedt ook voor dergelijke werkzaamheden uitkomst..
Voor- en nadelen RAW (traditioneel contract)
Voordelen:
- Zeggenschap over eisen en kwaliteit ligt bij de opdrachtgever.
- Duidelijke opdrachtgever en opdrachtnemer relatie.
- Gunnen op laagste prijs is vaak de beste optie omdat alle eisen vastliggen.
- Geringe transactiekosten en vaak scherpe concurrerende prijzen.
- Het MKB heeft voorkeur voor traditioneel aanbesteden vanwege de lage transactiekosten en het ontbreken van ontwerpinspanningen.
Nadelen:
- Opdrachtgever moet kennis, kunde en ervaring voor het opstellen van een bestek hebben om te voorkomen dat dit (ontwerp)werk ook vooraf ingekocht/aanbesteed moet worden.
- Het opstellen van een compleet bestek kost veel tijd.
- Ketenintegratie wordt niet afgedwongen.
- Wensen, die vastgelegd worden in beste prijs-kwaliteitverhouding-criteria, zijn lastiger te formuleren dan bij geïntegreerde contracten.
- Ontwerp en bouw worden apart uitgevoerd/aanbesteed.
- Kennis en ervaring van de markt wordt niet gebruikt.
- Er wordt niet altijd rekening gehouden met levenscycluskosten (TCO).