Concurrentiegerichte dialoog
Belangrijkste jurisprudentie over de concurrentiegerichte dialoog.
Rechtsregel 1:
Gezien de uniek en complexe aard van de concurrentiegerichte dialoog is voorafgaande zeer nauwkeurige omschrijving van de scope niet altijd mogelijk. Een concurrentiegerichte dialoog strekt er mede toe de opdracht met de inschrijver(s) nader te specificeren. Indien een onderneming ervoor kiest om niet mee te doen met een concurrentiegerichte dialoog, kan zij daarna niet meer klagen over de afname van een optie zonder aanbesteding.
Citaat Centric/Gemeente Enschede:
“De rechtbank betrekt daarbij in haar oordeel dat - net zoals hier - soms sprake is van opdrachten en omstandigheden waaronder deze uitgevoerd moeten worden, die dermate uniek en complex zijn, dat het juist daardoor (erg) moeilijk is voor de aanbestedende dienst om bij de aanbesteding daarvan en bij de daarop volgende fase van het finaliseren van de te maken afspraken, rekening te (kunnen) houden met alle mogelijke omstandigheden en met onverwachte ontwikkelingen in techniek en technisch denken.
Dit naar het oordeel van de rechtbank nog eens temeer bij een aanbestedingsprocedure zoals die hier is toegepast, van het type van “de concurrentiegerichte dialoog”, welke procedure er nu juist mede toe strekt om de opdracht samen met de inschrijver(s) nader te specificeren en af te bakenen om de aanbesteding van een groot ICT-project voor een langdurige periode qua omvang, doel en kosten duidelijk te krijgen, ook voor wat betreft de daarbij te maken afspraken, en waarbij niet valt uit te sluiten dat verdere digitalisering gedurende de uitvoering van de overeenkomst (en een mogelijk later vervolg daarop) moet gaan plaatsvinden.
Dat Centric er eerst nu over klaagt dat de Gemeente c.s. (volgens haar) een backoffice burgerzakensysteem onder de optie heeft afgenomen van Atos/PinkRoccade en dat deze afname zonder aanbesteding onrechtmatig is, terwijl zij zelf er in 2011 bewust voor gekozen heeft om niet in het kader van die aanbesteding deel te nemen aan de concurrentiegerichte dialoog met Dimpact, maakt dat zij zich in de onmogelijkheid heeft gemanoeuvreerd om thans nog in rechte werk te maken van vermeende onduidelijkheden in het aanbestedingsdocument en het gunnen van de optie met noodzakelijke uitbreidingen. Zulks kan zij de Gemeente c.s. nu niet meer tegenwerpen.” (ov. 14.12-14.14)
Rechtbank Overijssel (ECLI:NL:RBOVE:2019:1240, 10 april 2019) te vinden op rechtspraak.nl