Handreiking Omgevingswijzer
De Omgevingswijzer brengt de duurzaamheid van projecten in kaart. De Omgevingswijzer helpt om, op een systematische wijze, de duurzaamheid van opgaves en projecten in een gebied inzichtelijk te maken. Het faciliteert een gestructureerde discussie en helpt een gezamenlijk probleemperspectief in een gebied te ontwikkelen. De 12 duurzaamheidsthema's bevorderen het bewustzijn en de discussie rondom duurzaamheid op gestructureerde wijze. De Omgevingswijzer geeft inzicht in sociale, ecologische en economische duurzaamheid (people, planet en profit).
De Omgevingswijzer wordt in de Aanpak Duurzaam GWW bij voorkeur ingezet vanaf de vroege planfase (initiatieffase, fase 1 van de Aanpak), zoals in de gebiedsagenda's of infrastructurele programma's. De grootste winst is namelijk te behalen in de koppeling van programma's en projecten in tijd en ruimte. Het instrument kan ook nog in de concept –of planuitwerkingsfase (fase 2 van de Aanpak) worden ingezet. Dan als hulpmiddel bij het onderzoeken en bepalen van kansen en ambities. Het instrument helpt om thema's inzichtelijk te maken en gebiedsgerichte meekoppelkansen voor het project te vinden. De focus ligt op de raakvlakken en synergie met de omgeving. De Omgevingswijzer stelt het gebied, de omgeving centraal en brengt meekoppelkansen met andere stakeholders in beeld.
Aanpak Duurzaam GWW
De Omgevingswijzer is onderdeel van de Aanpak Duurzaam GWW (grond-, weg- en waterbouw) en wordt in samenhang met de instrumenten Ambitieweb, DuboCalc en CO2-Prestatieladder ingezet binnen de gehele gww-sector. De resultaten uit de Omgevingswijzer kunnen weer als input voor het Ambitieweb dienen.