Gemeente moet 1.539.000 euro betalen (week 34)
Vergoeding | jeugdzorg
De gemeente Alphen heeft op 25 januari 2022 aan GO! meegedeeld dat het budget dat redelijkerwijs nodig is om de opdracht voor jeugdhulpverlening uit te voeren hoger uit komt dan de in de Overeenkomst vastgelegde financiële afspraken. De gemeente stelt dat zij zal overgaan tot het voorbereiden van een nieuwe aanbestedingsprocedure, maar dat deze, gezien de tijd die daarmee gemoeid is, pas in 2024 tot een nieuwe overeenkomst zal kunnen leiden. Partijen hebben in februari en maart 2022 met elkaar gesproken over de condities waaronder GO! gedurende de jaren 2022 en 2023 jeugdzorg gaat leveren. Er ontstaat echter onenigheid over het nacalculatiebudget. De rechter is van oordeel dat de gemeente de juistheid van de stellingen van GO! onvoldoende heeft weerlegd en veroordeelt de gemeente om een bedrag van 1.539.000 euro aan GO! te betalen. (ECLI:NL:RBDHA:2024:13114, Rechtbank Den Haag, Datum uitspraak 14 augustus 2024, Datum publicatie 19 augustus 2024)
Feiten en omstandigheden
Een opdracht voor jeugdhulpverlening is door de gemeente Alphen na een in 2017 (samen met de gemeente Kaag en Braassem) georganiseerde aanbestedingsprocedure gegund. Naar aanleiding van een door Rebel uitgevoerd onderzoek heeft de gemeente Alphen op 25 januari 2022 aan GO! meegedeeld dat dit onderzoek duidelijk heeft gemaakt dat het budget dat redelijkerwijs nodig is om de opdracht voor jeugdhulpverlening uit te voeren hoger uit komt dan de in de Overeenkomst vastgelegde financiële afspraken. De gemeente Alphen heeft daarom kenbaar gemaakt dat een verlenging van de Overeenkomst waarbij de jeugdhulp kwalitatief en kwantitatief voldoende kan worden uitgevoerd financieel niet haalbaar is en dat zij zal overgaan tot het voorbereiden van een nieuwe aanbestedingsprocedure, maar dat deze – gezien de tijd die daarmee gemoeid is – pas in 2024 tot een nieuwe overeenkomst zal kunnen leiden. Partijen hebben in februari en maart 2022 met elkaar gesproken over de condities waaronder GO! gedurende de jaren 2022 en 2023 jeugdzorg ten behoeve van de gemeente Alphen zou kunnen leveren. Tussen december 2023 en februari 2024 heeft er tussen partijen een mediationtraject gelopen. In een brief van 1 maart 2024 heeft de gemeente Alphen (samengevat) aan GO! meegedeeld dat het door partijen gevolgde bemiddelingstraject in het kader van de afwikkeling van de Overeenkomst is stopgezet en dat, in verband met zorgen die bij de gemeente Alphen zijn ontstaan over de financiële huishouding, de kwaliteit van de administratie en de dienstverlening bij GO!, een formele controle als bedoeld in de Regeling Jeugdwet zal worden uitgevoerd. GO! vordert – zakelijk weergegeven – de gemeente Alphen te veroordelen tot betaling aan GO! van een bedrag van 1.539.000 euro. Het oordeel van de rechter:
Medewerkers niet langer werkzaam bij gemeente
“De gemeente Alphen heeft hiertegen aangevoerd dat uit moet worden gegaan van wat er in artikel 2 lid 3 van de NOK en het Addendum 2023 is vermeld, namelijk dat het nacalculatiebudget beschikbaar kan worden gesteld als blijkt dat de inverdieneffecten buiten de invloedsfeer van GO! uitblijven en er aanleiding bestaat om het risicobudget uit te betalen. Volgens de gemeente Alphen zijn de medewerkers die destijds namens de gemeente Alphen betrokken waren bij de totstandkoming van de NOK en het Addendum 2023 niet langer werkzaam bij de gemeente Alphen, zodat zij over de gang van zaken niet konden worden bevraagd. Er moet dus gewoon worden uitgegaan van wat er op schrift is gesteld, omdat de partijbedoelingen niet meer zijn na te gaan. Dit betekent dat de gemeente Alphen het nacalculatiebudget 2023 pas hoeft uit te betalen nadat is vastgesteld dat aan de gestelde voorwaarden is voldaan, aldus nog steeds de gemeente Alphen.”
Onvoldoende weerlegd
“De voorzieningenrechter is van oordeel dat de gemeente Alphen de juistheid van de stellingen van GO! hiermee onvoldoende heeft weerlegd. Dat de medewerkers die destijds betrokken waren bij het maken van de afspraken niet langer bij de gemeente Alphen werkzaam zijn is geen grond de gemotiveerde stellingen van GO! terzijde te schuiven. GO! heeft haar standpunt met betrekking tot het verschil tussen de ‘papieren werkelijkheid’ en de bedoeling van partijen al in de dagvaarding en tijdens de eerste mondelinge behandeling uitvoerig toegelicht. Mede gelet op de ruime periode die sindsdien is verstreken tot de tweede mondelinge behandeling van dit kort geding, had het op de weg van de gemeente Alphen gelegen om contact te leggen met de inmiddels vertrokken medewerkers en navraag te doen naar de gang van zaken met betrekking tot de totstandkoming van de afspraken, waarbij hen had kunnen worden gevraagd om daarover een verklaring af te leggen. Dat zij dat heeft nagelaten komt voor haar rekening en risico.”
Wachtlijsten
Anders dan de gemeente Alphen heeft betoogd betekent ook de omstandigheid dat de wachtlijsten zijn opgelopen niet, dat de gemeente Alphen haar verplichting tot betaling van het nacalculatiebudget ten opzichte van GO! mag opschorten. Vast staat dat de wachtlijsten ten tijde van de totstandkoming van de Overeenkomst al bestonden. In paragraaf 1.8.1. van de Overeenkomst is immers opgenomen “f. hoeveel jeugdigen er op wachtlijsten staan en voor welke vorm van zorg dat is”. Daar komt bij dat de gemeente Alphen onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt dat er een koppeling bestaat tussen de wachtlijsten en de uitbetaling van het nacalculatiebudget. Weliswaar heeft de gemeente Alphen tijdens de eerste mondelinge behandeling naar voren gebracht dat zij in de omstandigheid dat de wachtlijsten opliepen aanleiding heeft gezien om gesprekken met GO! te starten om GO! er op te wijzen dat zij niet aan haar inspanningsverplichting voldeed, maar zij heeft desgevraagd meegedeeld dat de door haar gemaakte koppeling niet ondubbelzinnig uit de stukken blijkt.
De voorzieningenrechter veroordeelt de gemeente Alphen om binnen zeven dagen na betekening van dit vonnis een bedrag van 1.539.000 euro aan GO! te betalen.
(VdLC publishers/consultants BV, 28 augustus 2024)
Lees de volledige uitspraak op rechtspraak.nl