Marktvisie: Polymeren, CO2-reductie met de CETenderTool
Waterschappen gebruiken polymeren bij afvalwaterzuivering. Het gebruik van deze fossiele producten zorgt voor een forse CO2-uitstoot: zo’n 18% van de totale broeikasgasemissies van waterschappen wordt veroorzaakt door de inzet van polymeren. Hier ligt dus een groot potentieel voor CO2-reductie. Deze ‘Marktvisie en inkoopstrategie’ van de Buyer Group polymeren beschrijft hoe dit bereikt kan worden en is bedoeld voor alle waterschappen die hun CO2-uitstoot door polymeren willen verminderen. (juni 2022)
Buyer group
De waterschappen willen de CO2-uitstoot bij werkprocessen verminderen en zo bijdragen aan de klimaatdoelstellingen van Nederland. Dat kan bijvoorbeeld door minder polymeren, of polymeren die minder CO2-uitstoot veroorzaken, bij het proces van afvalwaterzuivering te gebruiken. In de Buyer Group polymeren onderzochten 7 waterschappen samen met onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau CE Delft hoe ze hier in de aanbesteding invulling aan kunnen geven. Daarbij maken ze gebruik van een nieuwe aanbestedingstool; de CETendertool.
CETendertool
Met deze tool wordt tijdens een aanbesteding de klimaatimpact van verschillende polymeren berekend, zodat deze kan worden meegenomen in de beoordeling. De tool is zo ontworpen dat deze bij de huidige aanbestedingstrajecten van verschillende waterschappen aansluit en tegelijkertijd toekomstbestendig is. De CO2-emissies van huidige en toekomstige (bijvoorbeeld biobased) polymeren kunnen in de tool worden doorgerekend. Het instrument is ontwikkeld door de Buyer Group en CE Delft.
De CETenderTool is op te vragen bij info@pianoo.nl.