Fast fashion onderzoek
Het Fast fashion onderzoek is onderdeel van het Beleidsprogramma circulair textiel 2020-2025. Doel van het onderzoek is om de uitdaging van fast fashion in Nederland in kaart te brengen. Daarnaast worden de handelingsperspectieven voor diverse stakeholders en de overheid in kaart gebracht. (april 2020)
Voor het verlagen van de milieudruk van fast fashion kunnen verschillende typen handelingsperspectieven worden ingezet. De perspectieven grijpen allemaal in op een specifieke plek in de ketencyclus; van ontwerp- naar afdankfase. Dit is gedaan aan de hand van 4 fases:
- Productiefase
- Retailfase
- Gebruiksfase
- Afdankfase
Handelingsperspectieven overheid
De overheid heeft verschillende handelingsperspectieven om de kledingbranche verder te verduurzamen en invloed uit te oefenen. Een van de voor de hand liggende handelingsperspectieven betreft de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV). Deze is door de sector voorgesteld en zorgt ervoor dat producenten en/of fashionbedrijven op hun verantwoordelijkheden aangesproken kunnen worden en kosten op hen verhaald kunnen worden. Een maatregel die we ook veelal in andere grondstof- en afvalketens zien, is het opleggen van een verbandingverbod al dan niet gecombineerd met een exportverbod van ongesorteerd textiel.