Eenduidiger meten en rapporteren van SDG-impact voor bedrijven en gemeenten
De Sustainable Development Goals (SDG’s), geven ons een dringende opdracht: als we een gezonde en duurzame aarde willen doorgeven, moeten we op veel punten ons gedrag en onze manier van samenleven verbeteren. Er zijn veel verschillende methoden en standaarden op de markt. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het ministerie van Buitenlandse Zaken, sloegen daarom de handen ineen. Hierop stelde PwC een rapport samen over mogelijkheden om SDG-impactmeting en -rapportering te harmoniseren. (september 2020)
Onderzoeksdoelstellingen en aanpak
Hoe kan SDG-impactmeting en –rapportering in Nederland verder versterkt worden? Hoe krijgen we meer inzicht in de voortgang bij het verwezenlijken van de SDG’s in 2030? Kunnen we toewerken naar een meer eenduidige SDG-impactrapportering? En hoe dan?
De doelstellingen van dit onderzoek zijn:
- in kaart brengen van (Nederlandse) SDG-impactmeet-en -rapportage-instrumenten, in hoeverre deze instrumenten verschillen, overeenkomen en of deze daadwerkelijk effectief zijn voor eenduidigere SDG-rapportering;
- identificeren van knelpunten en verbeterpotentieel op weg naar meer eenduidige SDG-impactrapportering;
- definiëren van vervolgstappen voor meer eenduidige SDG-impactrapportering.
Voor wie?
Dit onderzoek richt zich wat betreft de gebruikers van de instrumenten op bedrijven en gemeenten. Binnen de groep bedrijven hebben we onderscheid gemaakt tussen grote bedrijven en het MKB. Bedrijven en gemeenten zijn aangeduid als ‘organisaties’ als beide zijn bedoeld. Zie hoofdstuk 2.4 voor een gedetailleerde toelichting van ons onderzoeksaanpak.
Onderzoeksresultaten
Beter vergelijkbare en relevantere SDG rapportages vragen om meer eenduidigheid in (en dus harmonisatie van) het meten en rapporteren van de SDG impact. Dit rapport gaat in op wat harmonisatie precies inhoudt, wat de belangrijkste knelpunten zijn die verdere harmonisatie in de weg staan en doet suggesties voor acties.
Bestaande instrumenten zijn minder effectief zijn om tot eenduidige SDG impactrapportages te komen. De
redenen die we tegen zijn gekomen met dit onderzoek zijn:
- de instrumenten voldoen (nog) niet goed genoeg aan de behoeften van gebruikers;
- de diversiteit aan opties en keuzes in het dataverzameling en rapportageproces is groot;
- het is niet altijd duidelijk welke instrumenten geschikt zijn en ingezet kunnen worden voor welke (combinatie van) doeleinden;
- de basisprincipes voor impactmeting en rapportage bestaan, deze worden echter niet altijd toegepast;
- de basisprincipes zijn nog niet voldoende geharmoniseerd;
- de verscheidenheid aan SDG impact en rapportage indicatoren is groot;
- er is nauwelijks consensus bij sectoren en organisaties over wat er gerapporteerd moet worden;
- de indicatoren worden op verschillende manieren berekend, zelfs als deze gestandaardiseerd zijn.