Plan van aanpak: Op weg naar een vitale infrasector
Met dit plan van aanpak geeft Rijkswaterstaat de aanzet tot een langjarig transitieproces dat zij samen met de marktpartijen willen vormgeven. Rijkswaterstaat verbindt het plan van aanpak direct aan de maatschappelijke opgave waarbij zij het als kerntaak zien om Nederland veilig, bereikbaar en leefbaar te houden. Hierbinnen wil Rijkswaterstaat toegroeien naar klimaatneutraal en circulair uitvoeren van hun projecten en willen daarbij maximaal gebruik maken van de snelle ontwikkelingen op het gebied van digitalisering. (maart 2020)
De transitie naar een vitale sector wordt vorm gegeven via het verbeteren van 3 condities met daarbinnen duidelijk geformuleerde transitiedoelen. Een sector waarin we vanuit voldoende kennis en expertise met trots in de hele keten samenwerken gericht op de maatschappelijke opgave. Een financieel gezonde, productieve sector waarin we beheerst met de soms inherente risico’s omgaan. En een sector waarin voldoende ruimte is voor innoveren en leren over de grenzen van individuele projecten heen.
Aanleiding
Basis voor dit plan van aanpak is het rapport Toekomstige opgave Rijkswaterstaat: Perspectief op de uitdagingen en verbetermogelijkheden in de Grond-, weg-, en waterbouw (GWW) sector. Dit rapport werd op 11 juni 2019 aan de Tweede Kamer aangeboden door de minister van Infrastructuur en Waterstaat. In maart 2021 is de Kamer geinformeerd over de voortgang aanpak naar een Vitale Infrasector.