De relatie tussen de CO2-Prestatieladder en circulariteit
Hoe stimuleert de CO2-Prestatieladder de circulaire economie, en hoe kan SKAO dit optimaliseren? Dit was het uitgangspunt voor het wetenschappelijk onderzoek dat een master student van de Universiteit Utrecht voor SKAO heeft uitgevoerd als haar afstudeeronderzoek. Het onderzoek bestond uit een literatuurstudie en interviews met 19 organisaties. De organisaties zijn gecertificeerd op de CO2-Prestatieladder en/of gebruiken het als inkoopinstrument. De organisaties zijn werkzaam in de sectoren grond-, weg- en waterbouw (GWW), de afvalsector of ingenieursdiensten en zijn bekend en aan de slag met circulariteit. (Mei 2018)
Resultaten
De onderzoeksresultaten van de literatuurstudie en interviews zijn grofweg in drie onderwerpen samen te vatten:
- Volwassenheid CO2-management vs het relatief nieuwe circulariteit.
- Overeenkomsten en verschillen tussen CO2-management en circulariteit.
- De CO2-Prestatieladder als stimulans voor een circulaire economie.
Veel geïnterviewden noemden de relatie tussen de CO2-Prestatieladder en circulariteit indirect. De geïnterviewde organisaties vinden dat de CO2-Prestatieladder een circulaire economie niet in de weg staat. De CO2-Prestatieladder zorgt ervoor dat duurzaamheid hoog op de agenda staat, een continu onderdeel is van de bedrijfsvoering, en dat hun manier van werken is verbeterd. Dit maakt het makkelijker om circulariteit als onderdeel van een duurzaam beleid te agenderen en implementeren.
Aanbevelingen
Op basis van het wetenschappelijk onderzoek zijn een aantal aanbevelingen benoemd voor de CO2-Prestatieladder om de circulaire economie te stimuleren, te weten:
- De geïnterviewde organisaties hadden de perceptie dat CO2-management en circulariteit twee losstaande onderwerpen zijn, waar verschillende mensen en afdelingen aan werken. Dit is niet wenselijk, want CO2-management en circulariteit gaan regelmatig hand in hand. Keuzes op het gebied van hernieuwbare energie en brandstof zijn voor beide onderwerpen essentieel, en daarom kan SKAO de overlap tussen de onderwerpen beter uitdragen. Dit kan organisaties stimuleren om de uitdagingen van CO2-reductie aan te pakken door de inzet van circulaire oplossingen en vice versa.
- De CO2-Prestatieladder zou een grotere rol kunnen spelen in het promoten van een circulaire economie. Nu wordt de CO2-Prestatieladder als enkel gericht op CO2 gezien, maar op sommige issues die de ontwikkeling van een circulaire economie vertragen of tegenwerken, heeft de CO2-Prestatieladder invloed. Bijvoorbeeld de behoefte aan meer samenwerking en gebrek aan data en transparantie.
- De thema’s waaruit de CO2-Prestatieladder is opgebouwd (inzicht, reductie, transparantie en participatie) stimuleren actie in de keten, wat belangrijk is voor een circulaire economie. In het Handboek kan ruimte en aandacht worden besteed aan circulariteit, net zoals in de communicatie van SKAO. De Ladder kan hierdoor de toepassing en volwassenheid van circulariteit bevorderen.